Večeras će na Maksimiru prvi put na hrvatskim travnjacima debitirati nogometna video-tehnologija znana kao VAR. UEFA je odlučila da se na utakmicama play-offa Lige prvaka koristi VAR, pa je u Zagreb tom prigodom stigao poseban kombi za susret Dinama i Rosenborga.

BJELICA UOČI NORVEŽANA:

‘VAR povećava regularnost, ali loše je što oduzima emociju…’

Dinamo je samo trebao osigurati parking, struju i instalacije, sve je ostalo na UEFA-i. Ekran na kojemu će sudac gledati eventualne sporne situacije u Maksimiru, nalazit će se u kućici četvrtog suca.

I dok je na europskim travnjacima VAR već dio standarne opreme, danas će biti njegova premijera u Hrvatskoj u kojoj će od proljeća također postati stalni “gost” na utakmicama.

Primjera ima puno

E, sad, koliko VAR uopće produžuje utakmice? Najzgodniji primjer stigao je prošli vikend s Otoka iz Premier lige koja ga je uvela od ove sezone. Primjerice, nijedna utakmica drugog kola nije završila prije pete minute sudačke nadoknade. Engleska je i inače poznata kao liga s najdužim nadoknadama vremena, pa ni ne čudi što se, primjerice, dvoboj Manchester Cityja i Tottenhama odužio do 97. Ali tada se VAR koristio u samoj nadoknadi.

SVE JE SPREMNO

VAR debitira na Maksimiru: Pogledajte prve fotografije…

U utakmici La lige u subotu između Valencije i Real Sociedada utakmica je potrajala do 101. minute. Tada su gosti realizirali kazneni udarac i osvojili bod. U Francuskoj Nimes i Nice odradili su ukupno (u prvom i drugom dijelu) 19 minuta nadoknade. Nije sve zbog VAR-a, ali i on je pomogao u tome. Primjera ima puno, a ovo su najsvježiji.

Budući da još uvijek postoje situacije kada ni suci nisu načisto i kada im treba više kuteva kako bi točno procijenili, a što diže živce nestrpljivim navijačima na tribinama, na snagu je stupilo i novo pravilo po kojem pri zamjenama igrač koji izlazi iz igre mora napustiti igralište kod najbliže granice istog. Time će se definitivno vratiti ponešto vremena koje VAR oduzme.

Izvor: Antonio Bevanda, Davor Kovačević / 24sata.hr