Nedostatak osoblja, manjak medicinske opreme, loš krizni menadžment, pandemija koronavirusa stavila je zdravstvene sisteme na teška iskušenja. U nekim zemljama ih je dovela i do kolapsa. U moru negativnih pojava, Kantonalna bolnica u Bihaću jedan je od svijetlih primjera. S minimalnim finansijskim sredstvima i bez pomoći viših nivoa vlasti, mogu se pohvaliti s relativno dobrom opremom i stručnim kadrom…

Kantonalna bolnica u Bihaću relativno je dobro opremljena što se tiče materijalno-tehničkih sredstva. Opremu nabavljaju vlastitim sredstvima ili je dobiju posredstvom različitih donacija. Na Odjelu hirurgije u ovoj ustanovi radi 8 specijalista, a operativne zahvate izvode u tri sale. Za razliku od hirurgije, situacija na Odjelu za radiološku dijagnostiku je nešto drugačija. Nedostaje im stručnog kadra i medicinskog osoblja. Trenutno nije u funkciji magnetna rezonansa, a veći iduce sedmice bi kvar trebao biti otklonjen.

Dobrom opremljenosti i stručnim kadrom može se pohvaliti Odjel ginekologije i akušerstva na kojem radi 49 medicinskih sestara i 12 ljekara, od toga 9 spacijalista i 3 specijalizanta. Operativne zahvate izvode u dvije sale, a jedna je namijenjena isključivo za porod covid pozitivnih trudnica.

Stručan medicinski kadar kao i dobra oprema je nešto što je uvijek potrebno bolnicama, saglasni su naši sagovornici. Prije 26. godina u vrijeme agresije na BiH, radili su u vanrednim okolnostima, ali kažu tad im je neprijatelj bio poznat. Danas, objašnjavaju, neprijatelja ne vide, ali se ipak trude odgovoriti na sve izazove s kojima se ovdašnje stanovništvo suočava. Poručuju da i iz ove bitke možemo izaći kao pobjednici, ali ovaj put uz savjete ljekara i strogo poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

Izvor: RTVUSK.ba