Povratnik sa sirijskog ratišta Munib Ahmetspahić, koji je osuđen na tri godine zatvora i trenutno izdržava kaznu, prva je osoba u Bosni i Hercegovini za koju je vještačenjem na sudu potvrđeno da se deradikalizirala. 

Stručnjaci tvrde da je taj proces kompleksan i da se lekcije iz tog slučaja teško mogu primijeniti na sve druge slučajeve, jer su procesi radikalizacije i deradikalizacije osobe individualni i drugačiji u svakom pojedinačnom slučaju. 

Dok je stajao u sudnici Suda BiH u aprilu prošle godine, Ahmetspahić je rekao da se kaje što je ratovao u Siriji i da je izmanipuliran. 

– Koliko je bilo naivno s naše strane da donesemo takvu odluku… Savjetovao bih omladini da ne nasjedaju na takve stvari. Ko hoće da se bori za pravdu, neka se bori na legalan način – kazao je tada Ahmetspahić. 

Nekoliko minuta poslije, osuđen je na tri godine zatvora nakon što je prihvaćen sporazum kojim je priznao krivicu da je ratovao u Siriji. Ta ga je borba koštala noge, bratovog života, godina koje je proveo na ratištu i u pritvoru, kao i naredne tri godine koje će provesti u zatvoru. 

Iako je Sud BiH do sada, u 17 predmeta, pravosnažno osudio 26 osoba na više od 50 godina zatvora za ratovanje u Siriji, Ahmetspahićev postupak je jedinstven. On je jedini ratnik za kojeg je vještačenjem na sudu utvrđeno da se potpuno deradikalizirao.

Potvrdio je to neuropsihijatar Abdulah Kučukalić, koji je, na zahtjev Tužilaštva BiH, sačinio nalaz i mišljenje.  

– Stekli smo utisak na osnovu pregleda i utvrdili da nije bilo sklonosti simulaciji nego da je njegov iskaz autentičan. Ono što je osjećao, tp je i govorio, mogao je pokušati malo ublažiti, ali nije – kazao je Kučukalić.

Ahmetspahić je osuđen da je od 2013. do 2018. boravio na području Sirije i Iraka kao pripadnik paravojnih formacija takozvane Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), “Jabhet al-Nusra” i “Al-Nusrah Front”. 

Priznao je da se tamo pridružio terorističkim organizacijama i sudjelovao u borbama i terorističkim aktivnostima, prilikom čega je i teško ranjen na području Sirije.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Želi zaboraviti pakao i ISIL / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.