Kad sam bila mala, moji roditelji su imali tu grupu porodica sa kojima su radili skoro sve. Roditelji bi igrali igre ili razgovarali ili gledali film u jednoj prostoriji, a djeca bi se družila u drugoj.

Sigurna sam da smo nekada i jeli, ali iskreno se toga nešto ni ne sjećam. Samo se sjećam toga da smo stalno bili zajedno.

Nedjeljom poslije crkve. Petkom eto tako. Godišnji odmori na ljeto.

Zajedno su živjeli život.

Bili su nam više poput porodicce nego prijatelja. Ova tetka. Onaj strika. Da li ti je to sestra? Maltene.

Zajedno su radili sve one male obične stvari. Zajedno su radili i one velike stvari. Čak nisu svi ni živjeli u istom naselju, ali nekako su se svi potrudili da to funkcioniše.

Sjećam se kako su svi došli po cičoj zimi da pomognu da se utovare i istovare madraci i kutije one noći kad smo selili i sjećam se kako smo se svi zbili u istu kuću kad je jednom bila baš strašna oluja.

Foto: Kimson Doan / Unsplash

Sjećam se kako je teta-Tami peglala i slagala veš dok su odrasli razgovarali u dnevnoj. Sjećam se kako je teta-Keti pravila žutu tortu sa čokoladnom glazurom jer je znala da mi je ta omiljena. Sjećam se kako sam išla u kupovinu sa svojom najboljom drugaricom i njenom mamom i kako smo kupile iste haljine.

Zaista, zajedno su živjeli život.

Ne mogu vam ni opisati koliko jarko ja to želim. Želim to za svoju djecu. Želim to za svog muža. Želim to za sebe.

Želim nekoga ko me može ohrabriti kada posustanem bez ikakvog osuđivanja. Želim nekoga ko mi može reći istinu kada zaglavim i nemam predstavu kuda da se okrenem. Želim nekoga s kim mogu igrati žandara i smijati se o roditeljstvu i braku i čemu god.

Želim nekoga s kim mogu plakati kada mi roditelji ostare. Želim nekoga ko ostaje pozitivan kad život postane težak. Želim nekoga da me vrati kada izgubim svoj put. Želim nekoga s kim ću slaviti i nekoga ko će donijeti šampanjac i čokoladnu tortu kad mu se desi nešto krupno u životu bez i da pomisli da se to čini kao hvaljenje.

Želim nekoga ko će mi otvoriti vrata kada se pojavim bosa i sa velikom šoljom kafe bez najave. Želim nekoga ko mi dovoljno vjeruje da mi dođe kada zabrljam i ko mi dopusti da se izvinim bez da sve prosto baci u smeće.

Želim nekoga koga bez razmišljanja mogu navesti kao kontakta u hitnim slučajevima za svoju djecu i ko mojoj djeci dopusti da se igraju i naprave invaziju na špajz kada ja moram nešto da obavim i nekoga koga moji roditelji mogu poštovati i kome se mogu obratiti kada budu tinejdžeri i ne bude kul da pitaju mamu za savjet.

Želim nekoga ko će mi pomoći i želim nekoga ko se ni najmanje neće plašiti da zauzvrat mene pita za pomoć, jer Bog zna da ću biti tu.

Pukla ti je guma? Naravno, pomoću ti da poguraš auto, ali da te odmah upozorim da ću se smijati tome zauvijek.

Trebaš posuditi mlijeka? Aha, eto me odmah.

Foto: Yanapi Senaud/ Unsplash

Kćerka tinejdžerka je toliko drska da mislite da ćete eksplodirati? Pričaj mi o tome, pristaviću nam čaj.

Zaboravila si odnijeti poster u školu? Nema frke, prijatelju. (Ili ima, jer sam i ja zaboravila, ali barem se možemo smijati zajedno.)

Postaje ti teško u braku? Posao postaje stresan? Prijatelj ti je slomio srce? Naravno da to možeš podijeliti sa mnom. Obećavam ti da tvoje tajne ne idu nikuda.

Želim ljude s kojima ću živjeti život.

Ono dobro, loše, lijepo, ružno, komplikovano i spiritualno. Zabavno teško, svakodnevno i jedinstveno. Ono kad se prosto tako osjećate, i ono kad ne.

Želim ljude s kojima ću živjeti život.

Izvor vijesti: Saša Leper / lolamagazin.com