Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew) izjavio je za Glas Amerike da slijedeća kosovska vlada mora biti spremna da suspenduje tarife, koje su – kako je naveo – “prepreka za nastavak dijaloga” između Beograda i Prištine.

On je naveo kako se SAD nadaju da bi Srbija na ukidanje tarifa odgovorila svojim inicijativama, koje bi obuhvatile i potencijalnu suspenziju kampanje za povlačenje priznanja Kosova, a da bi na tim osnovama, dvije strane mogle da se vrate za pregovarački sto u pozitivnoj atmosferi, okrenuti postizanju sporazuma i drugim stvarima

– Prva stvar je da sačekamo izbore na Kosovu koji su zakazani za 6. oktobar, poslije čega slijedi proces formiranja vlade – rekao je Palmer za Glas Amerike, nakon povratka iz posjete regionu, tokom koje se sastao sa predstavnicima Beograda i Prištine.

Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za zapadni Balkan rekao je i kako će Amerika jasno staviti do znanja da su očekivanja SAD da slijedeća Vlada Kosova bude vlada koja je za dijalog.

– Vlada koja je spremna da suspenduje tarife, koje su prepreka nastavku procesa dijaloga, vlada koja je spremna da sastavi pregovarački tim sa snažnim ovlaštenjima i spremna da se angažuje za pregovaračkim stolom sa Srbijom, sa ozbiljnošću u nameri da postigne sporazum o normalizaciji odnosa. Sjedinjene Države će biti sa njima u svakoj fazi procesa, ali Kosovo mora da preuzme kontrolu nad svojim sudbinom – poručio je Palmer. 

Državni sekretar Majk Pompeo (Mikw) imenovao je Palmera za svog specijalnog predstavnika za Balkan krajem prošlog mjeseca, a on sam smatra da je to nešto što jasno pokazuje posvećenost SAD tom regionu.

– Ja na svoju ulogu gledam tako da sam u poziciji da pomognem državama zapadnog Balkana da ispune svoje evropske i euroatlantske aspiracije. Nadamo se da će to početi sa Severnom Makedonijom i Albanijom, koje treba da dobiju priliku da otvore pristupne pregovore sa Evropskom unijom. Onda bismo voljeli da vidimo da se Srbija i Kosovo vrate za pregovarački sto i postignu sporazum o normalizaciji odnosa, a naravno, želimo da vidimo da Bosna i Hercegovina nastavi proces reformi i krene dalje na svom putu ka euroatlantskim integracijama – istakao je Palmer. Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba