Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je danas da su “Željeznice Federacije BiH” osigurale nesmetan promet robe, što dodatno utvrđuje snabdijevanje hranom i energijom te garantira funkcioniranje ekonomije i radna mjesta.

– “Željeznice FBiH” spustile su cijenu prijevoza te uvezale međunarodnu putanju za dovoz pšenice, čime je ispunjen zahtjev kompanije “Klas”, a koji se temelji na zahtjevima i opravdanim potrebama građana. To znači da će u idućem periodu biti dovoljno brašna na policama prodajnih centara. Ako je i bilo nekih problema u dostavi, molim građane za strpljenje i pozivam ih da imaju povjerenje u Vladu i naš prehrambeni i transportni sektor, koji pokazuje da je na nivou zadatka. Ponavljam, također, da imamo i pune robne rezerve za ne daj, Bože, ali srećom, nema potrebe da ih aktiviramo sve dok smo u stanju osigurati međunarodni promet robe – izjavio je premijer Novalić za Fenu.

Obaviješten je, kaže, da se željeznički promet roba (uvoz i izvoz) odvija između Bosne i Hercegovine i Srbije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Češke i Poljske.

– “Željeznice FBiH” osigurale su nesmetano funkcioniranje elektroenergetskog sektora kroz dopremanje uglja za termoelektrane Kakanj i Tuzla te građani i u tom pogledu mogu osjećati sigurnost. Struje će biti. Za ekonomiju je posebno važno što “Željeznice” nesmetano vrše prijevoz roba, za uvoz i izvoz, za potrebe firmi širom Federacije “Arcelor Mittal”, GIKIL Lukavac, Cementara Kakanj, “Sisecom Soda” Lukavac, “Natron Hayat” Maglaj, “HoldINA” Sarajevo, “Belisar-Studen Agrana” Brčko, “Hifa Oil” i druge firme – ističe Novalić.

To, dodaje, daje sigurnost za hiljade radnika tih firmi i njihove porodice u ovom teškom vremenu, a potcrtava da “Željeznice” stoje na usluzi i drugim firmama koje imaju potrebu transporta.

– “Željeznice FBiH” na vrijeme su uvezale radni staž svim svojim radnicima koji su ostvarili pravo na penziju, a ovu socijalnu dimenziju želim naročito istaknuti. Ovo vrijeme pokazuje koliko je važno da imamo efikasna javna i privatna preduzeća na koja se na naš privredni i socijalni sistem može osloniti

– naglasio je premijer Fadil Novalić.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – “Željeznice FBiH” osigurale nesmetan promet, bit će dovoljno brašna na policama / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.