Prva svečana vožnja BH Voza za Bihać krenula je iz Sarajeva u ponedjeljak, 02. jula 2018. godine u 9:00 sati. U vozu, pored putnika i novinara, bili su direktori sektora Željeznica, aktuelni i penzionirani sindikalci, predstavnici raznih nivoa vlasti…

Sa oduševljenjem Bišćani su dočekali prvi voz nakon 27 godina, međutim, ubrzo se ispostavilo da će taj isti voz imati značajan udio u ne tako lijepim momentima za Bihać.

Nakon oduševljenja kojeg je izazvao Talgo voz, Bišćani su u roku od 4 mjeseca imali još jedno oduševljenje kada je riječ o Talgo vozu kada su mogli pročitati jedan od naslova ” U Bihaću blokiran talgo voz sa 90 migranata”.

Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća u Bihaću, održanoj početkom aprila ove godine, jedan od zaključaka je bio: “Gradsko vijeće i Gradonačelnik Grada Bihaća traže da se Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara BiH, Vlada Federacije BiH i Vlada RS hitno uključe u rješavanje migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu, da u potpunosti zatvore istočnu granica BiH i zabrane transport migranata i izbjeglica kroz BiH prema Unsko-sanskom kantonu, posebno putem željezničkog saobraćaja.”, i kada se očekivala reakcija i zabrana transporta migranata posebno željezničkim saobraćajem, neslužbeno doznajemo da je u pripremi još jedna linija za Bihać.

S obzirom da je upitna legalnost transporta migranata autobusom, taksijem ili privatnim automobilom, sa pravom se građani pitaju kako potpuno legalno migranti mogu da putuju sa prevoznim sredstvima koji su ni manje ni više u vlasništvu države?

Vođeni informacijom da je u pripremi još jedna linija na relaciji Bihać – Sarajevo, redakcija portala USN je poslala upit Željeznicama FBiH 5. aprila 2019. godine: “Trenutno na relaciji Sarajevo Bihać i Bihać – Sarajevo ide samo jedna linija (714 i 715), da li je u planu u skorijoj budućnosti da budu dvije linije s obzirom da termini pristizanja u Sarajevo ili Bihać u rijetkim slučajevima se isplate putnicima?”, nakon 20 dana traženja odgovora i upozorenja na Zakon koji omogućava slobodan pristup informacijama, dobili smo odgovor: “Poštovani, želimo vas obavijestiti da smo od nadležnih službi dobili odgovor da ne možemo udovoljiti Vašem zahtjevu.”.

U nadi da su “nadležne službe” Željeznica FBiH prekršile Zakon o slobodi pristupa informacijama iz neznanja i da ipak od druge linije neće biti ništa, a ne zbog eventualne reakcije Krajine u slučaju javnog iznošenja da će se uvesti još jedna linija … za naše čitatelje Krajišnike, portal USN.ba.