Pjevač Željko Joksimović u svom DNK ima čak 93,8 posto balkanskih gena, dok je preostalih 6,2 posto gena prilično zanimljivo i neočekivano.

Naime, po istraživanju tima stručnjaka iz kompanije “Maj heritidž” koja godinama sarađuje sa Eurosongom i analizira etničko porijeko zvijezda prestižnog takmičenja, pokazalo se da je Željko 3,4 posto Finac, a 2,8 posto da ima bliskoistočne krvi.

– Kada su sa mnom stupili u kontakt sa molbom da učestvujem u ovom istraživanju, moram da priznam da sam bio radoznao da saznam više o svom porijeklu i pristao sam da budem dio toga. Na kraju, zadovoljan sam, a rezultati me nisu iznenadili. Pokazalo se da moja porodica autohtono potiče sa ovih prostora, baš kako sam i očekivao. Mislim da će i moji roditelji biti zadovoljni – rekao je Željko Joksimović.

Jedna od stručnjaka iz „Maj heritidža“ istakla je da rezultati idu u prilog činjenici da je Joksimović sa Balkana, ali da je istovremeno svjetski čovjek.

– Fascinantan podatak je da Željkov DNK pokazuje njegovo autentično balkansko porijeklo, ali i povezanost sa Finskom, odnosno narodima sa Bliskog istoka. To je pokazatelj da je Joksimović pravi predstavnik svog naroda, ali je ujedno i čovjek svijeta, i da je blizak sa nacijama sa različitih kontinenata – navela je ona.

Među učesnicima ovogodišnjeg Eurosonga koji imaju balkanske gene su i Švajcarac Luka Hani (skoro 25 posto), Rumunka Ester Peoni (90 posto), Katerin Duška, Grkinja iz Kanade (30), a čak i Irkinja Sara Mekternan ima porijeklo sa ovih prostora (tri posto).

Izvor vijesti: Ognjen Škundrić / azra.ba