Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Željko Komšić kazao je, komentarišući dogovor predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, koji je odbio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, kako smatra da je u cijeloj priči nadmudren Izetbegović.

Komšić je rekao da misli kako je politički nadmudren Bakir Izetbegović s obzirom na to da je Dodik dobio aranžman s MMF-om.

“Sudeći prema izjavama Dragana Čovića vezanim za dogovor o mehanizmu koordinacije daj bože da od toga išta bude. To je suština svega, a trebalo bi Izetbegovića pitati zašto je ušao u to sve”, rekao je Komšić.

On je dodao da je priča o mehanizmu koordinacije mnogo komplikovanija jer je ta vrsta mehanizma s aspekta ustavnog uređenja naše zemlje apsolutno bespotrebna.

“Imamo Vijeće ministara BiH koje može voditi tu priču. Kada se ušlo u razgovore o mehanizmu koordinacije počela se praviti paralelna krajnje uvjetna vlada koja će odlučivati mimo regularnih tokova odlučivanja institucija BiH i to o nečemu što je toliko važno, a to je evropski put zemlje”, kazao je Komšić.

Predsjednik Demokratske fronte rekao je i da se postavlja pitanje šta zapravo znači dogovor Izetbegovića i Dodika u odnosu na raniju odluku Vijeća ministara BiH koje je na tajnoj sjednici početkom ove godine već usvojilo mehanizam koordinacije.

“Da li će se ta odluka mijenjati u skladu s njihovim dogovorima, kako će na to reagovati ministri iz reda HDZ-a BiH, da li Izetbegović ima punu podršku svoje stranke za stvari koje radi? Bojim se da je Dodik dobio ono što ga je interesovalo, a to je novac”, rekao je Komšić.

Smatra kako mehanizam koordinacije u ovakvim okvirima ne može postati funkcionalan, pri tome ostavljajući prostora da bi HDZ BiH mogao promijeniti svoj stav.

“Znajući koji su rokovi i da rok pada u septembru te da je u toku izborna kampanja nisam optimista da će se to desiti. Previše je kočničara u BiH kada je riječ o evropskom i NATO putu BiH”, zaključio je Komšić.

Što se tiče Pisma namjere, Komšić je istakao da se sadržaj pisma krio od 2000. godine i da smatra kako su pravila MMF-a rigorozna, posebno zbog rezanja socijalnih davanja i privatizacije državnih preduzeća.

“Sve i jedan aranžman s MMF-om je, prema mom mišljenju, zaključen na nezakonit način. Riječ je o međunarodnom ugovoru koji spada u proceduru kao i svi drugi ugovori. Ne razumijem zašto taj aranžman ima drugi tretman za razliku naprimjer od aranžmanima s EBRD-om”, rekao je Komšić.

/klix.ba