Umjetnička instalacija koja simbolizira masovne grobnice “Dokaz” umjetnice Anite Zečić, posvećena civilnim žrtvama općine Prijedor nad kojima su izvršeni zločini 1992. godine, predstavljena je danas u Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995. u Sarajevu.

Nakon “Putujućeg spomenika Prijedor ‘92” i “Mjesta zločina”, instalacija “Dokaz” je treći dio projekta “Prijedor ‘92”, koji za cilj ima čuvanje sjećanja na civilne žrtve općine Prijedor u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Instalacija “Dokaz” sastoji se od 120 tegli različitih veličina i osam lopata. 

Devedeset devet tegli, koje simboliziraju masovne grobnice, napunjene su zemljom s lokacija gdje su one i pronađene.

Preostala 21 tegla bit će postavljena iznad starih zahrđalih lopata, u ”lebdećem” položaju, kako bi predstavile grobnice koje još nisu pronađene i čije lokacije još nisu poznate.

Veličine tegli se razlikuju u odnosu na broj tijela ekshumiranih iz pojedinih masovnih grobnica. Svaka tegla ima i svoj opis u kojem su navedeni: naziv masovne grobnice, lokacija, geografske koordinate, kao i broj ekshumiranih i identificiranih osoba, saopćeno je iz Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba