Žene u BiH umiru češće od moždanog udara nego od karcinoma dojke, koji je bio vodeći uzrok smrtnosti posljednjih godina. 

Nažalost, lista se promijenila, pa je i u svijetu moždani udar kod žena preuzeo primat, a stručnjaci tvrde da pacijentice obično prekasno stižu do doktora i da je zbog toga ishod bolesti više fatalan nego kod muškaraca.

Stil života

– Na drugom mjestu najčešćih uzroka smrti kod žena je srčani udar. Sa stopom od 79 posto na 100 hiljada stanovnika možemo reći da je u porastu u odnosu na 2017. godinu, kada je ta stopa iznosila oko 74 posto. Potom najčešći uzrok smrti je i esencijalna hipertenzija, kao i hronična oboljenja srca i inzulino neovisni dijabetes – istakli su iz Zavoda. 

Neurologinja Azra Alajbegović kazala je za „Avaz“ da su nezdrave navike poput pušenja te stresan način života okidači moždanog udara.

– Treba više raditi na promociji zdravlja i prevenciji bolesti. Moramo misliti o faktorima rizika za moždani udar. Dakle, o stilu života, nivou šećera u krvi. Građani moraju upoznati sami sebe – istakla je Alajbegović.

Podaci Zavoda nisu nikakvo iznenađenje za kardiologa Nabila Nasera, jer i sam svjedoči tome. Muškarci, kaže, češće stradaju od srčanog udara.

Obavezna prevencija

– Muškarci su više izloženi riziku nego žene, mada ne treba isključiti da su i žene podjednako pod faktorima rizika. Savjet za oba spola za prevenciju bio bi prije svega fizička aktivnost, regulacija masnoće u krvi, svakako prestanak konzumiranja alkohola i cigareta, smanjenje stresa i tjelesne težine – istakao je Naser. 

Žene žive duže

Prema Izvještaju o socijalnoj uključenosti BiH koji je izradila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH 2018., žene u BiH žive duže od muškaraca. 

Navedeno je da se očekivani životni vijek u BiH povećava te da je za žene dostigao 78,78 godina, a za muškarce 74,06 godina.

Razlika između očekivanog životnog vijeka za žene i muškarce iznosi 4,72 godine.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Žene češće umiru od moždanog udara nego od karcinoma / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.