Međutim, ta žena nije došla da kupi ljekove. Došla je da kaže farmaceutima da je partner zlostavlja. Nedugo potom, njen suprug je uhapšen.

Kako zemlje širom svijeta naređuju kućnu izolaciju i čine sve što mogu da ograniče kretanje građana sa ciljem suzbijanja širenja koronavirusa, žrtve nasilja u porodici su se iznenada našle zarobljene u prostoru sa zlostavljačem. Neki nisu u mogućnosti ili se suviše plaše da pozovu policiju.

Podstaknuta sličnim potezima Španije, i Francuska je počela govoriti žrtvama da se upute u apoteke. Ako ne mogu govoriti otvoreno, sve što treba da kažu farmaceutu jeste šifra „maska 19“. Pomenuta žena iz Nensija je prva koja je potražila pomoć otkako je vlada pokrenula ovu inicijativu prethodne sedmice, rekla je Marlin Šiapa, francuska ministarka jednakosti.

Kako mjere izolacije širom Evrope postaju sve strože, humanitarne organizacije i policija upozoravaju na mogući porast slučajeva nasilja u porodici. Kako ne mogu nigdje umaknuti, zatvorenost žrtva sa zlostavljačima ih čini još ranjivijima. Da zlo bude veće, mnogobrojne studije su potvrdile da emocionalno stresni događaji mogu uzrokovati porast agresivnog ponašanja kod kuće. Istraživači su identifikovali takve poraste tokom ekonomske krize 2008. godine, pri slučajevima prirodnih katastrofa, kao i velikih sportskih takmičenja.

Kristof Kastaner, francuski ministar unutrašnjih poslova, rekao je da došlo do porasta broja policijskih intervencija za slučajeve nasilja u porodici od čak 36% otkako su u Parizu uspostavljene mjere izolacije. Vlada Francuske je objavila da će platiti 20 000 noćenja u hotelima za žrtve nasilja u porodici i otvoriti privremena savjetovališta u supermarketima.

Uznemirujući izvještaji dolaze i iz drugih zemalja.

„Rodno nasilje postoji oduvijek, ali kriza dodatno pogoršava situaciju“, kaže Simona Amerata koja radi u prihvatilištu za žene Luča i siesta u Rimu.

Jedna žena koja ih je nedavno kontaktirala je rekla da je njen partner s kojim je već četiri godine oduvijek kontrolisao i zlostavljao, ali da je od proglašenja izolacije postao daleko gori.

„Dinamika nasilja u kući postaje veoma ozbiljna. Tražila je da on ode, ali on to ne želi. Ona nema gdje da ide“, objašnjava Ameratova.

Ova zdravstvena kriza je preplavila Italiju, pa su lokalne vlasti prinuđene da preusmjere veliku količinu resursa kako bi se borili protiv virusa.

„Sudske procedure su još sporije nego inače jer mnogi ljudi rade od kuće. Postoji strah da se pravne odluke za zaštitu žena neće objaviti na vrijeme.“

Takođe, ovaj problem se ne dešava samo u Evropi. Vlada Australije je rekla da je Gugl primjetio najviše upita za pomoć u slučaju nasilja u porodici u posljednjih 5 godina, bilježeći porast od čak 75%. Vlada je namijenila paket od oko 166 miliona KM kako bi pomogla žrtvama porodičnog i seksualnog nasilja.

Refjudž, vodeća britanska humanitarna organizacija koja se bavi borbom protiv nasilja u porodici, kaže da je jedna od glavnih briga ta da žrtve nisu u mogućnosti da prijave slučajeve zlostavljanja.

„Znamo da je i inače prilika da žene prijave svoje nasilne partnere prilično ograničena“, kaže Sandra Horli, direktorica Refjudža. „Sada je ta prilika daleko manja“.

Refjud savjetuje ženama da koriste opciju „Tihog rješenja“, što je telefonski poziv putem kojeg je moguće dobiti policiju upotrebe glasa. Takođe su napravili i mogućnost četa, pa je moguće napisati poruku.

We know the #lockdown will be an incredibly scary time if you’re living with an abusive partner. Our chat bot can empower you so that, when you do leave the house, you’re only sharing your location with those you want to.

Click on the pink icon to start: https://t.co/MZZhTmbWV1 pic.twitter.com/cfjeGPVWlw

— Refuge (@RefugeCharity) March 27, 2020

Crveni telefon, linija za pomoć u Italiji, je primila 55% manje poziva u toku prve dvije sedmice marta jer je mnogim ženama bilo teško tražiti pomoć u toku izolacije. Takođe su rekli da su mnoge žene šaputale kako ih partneri ne bi čuli iz susjedne prostorije.

I Rosa Buve, direktorica ženskog prihatilišta iz sjeverne Francuske je uočila sličnu pojavu. „Vjerujemo da je uzrok nemogućnost žena da nam se obrate jer su zatvorene sa svojim zlostavljačima“.

Ameratova je imala slična iskustva. Žrtve su nas kontaktirale tokom kratkih izlazaka do supermarketa ili slale poruke dok se tuširaju. Stroga pravila otežavaju ranjivim ženama da pobjegnu iz nasilnih veza.

„Napustiti kuću i zlostavljača je teško i u normalnim okolnostima. Danas je to i četiri puta teže, jer ne možete otići kod prijatelja ili porodice jer je vlada tako odlučila. Danas je izuzetno teško otići, teže nego ikada ranije.“

 


Više saznajte na izvornom linku: Saša Leper – Žene koriste šifre u apotekama da pobjegnu od nasilja u porodici za vrijeme izolacije / (lolamagazin.com).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.