Status žena u bh. društvu u relativno kratkom vremenu od nekoliko decenija znatno se promijenio. Od velikog broja onih koje su uglavnom bile domaćice i bavile se samo kućom i odgojem djece, danas je situacija značajno drugačija. Žene uglavnom rade i sve više ih je i u tzv. muškim zanimanjima.

One su vojnici, policajci ali i profesorice, liječnice, novinarke. I dok ih je u svim profesijama sve više, žena u politici još uvijek je premalo. One koje su ipak izabrale ovaj način djelovanja u svojoj lokalnoj zajednici tvrde da se ipak vrlo često susreću s predrasudama.

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća u Bosanskom Petrovcu usvojen je budžet za ovu godinu. Rasprave o raspodjeli općinskog novca nije nedostajalo a svoj doprinos su dale i tri vijećnice koje su gorljivo branile svoje stavove.

Nesrazmjer u ukupnom broju je velik jer je muških kolega u ovom Vijeću 14, pa je ponekad teško izboriti se za ciljeve koji su bitni upravo ženama. I bez političkog djelovanja u ovako malim sredinama nije lako biti društveno angažirana žena koja uz to radi i ima porodicu ističe i Ansela Husetić koja je sad na poziciji dopredsjedavajuće zakonodavne vlasti u ovoj lokalnoj samoupravi. Osim nje i u drugim vijećima, aktivnim odnosom u vijećničkim klupama, žene nastoje potvrditi da mogu zagovarati i osiguravati potrebne promjene u interesu života svojih sugrađana.

Izvor: RTVUSK.ba