Nakon širenja pandemije koronavirusa u BiH, poduzete su brojne mjere kojima se nastoji spriječiti širenje opasnog virusa. Jedna od tih mjera je i uvođenje policijskog sata, a koji je na snazi od 20 do 5 sati.
Brojni policijski službenici kontroliraju i nadgledaju da li se mjere poštuju u gradovima širom države. Reporteri “Avaza” večeras su patrolirali sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). 

Patrolirajući gradom, uvidjeli smo kako se građani pridržavaju ove izrečene mjere. Zatekli smo tek poneki automobil na ulicama Zenice, a svaki kontrolirani vozač uz sebe je imao i neophodnu dozvolu za kretanje i to isključivo zbog radnih obaveza.

Ipak, u ulici Aska Borića patrola je uočila muškarca sa psom. Zaustavljaju se i kontroliraju ga. Nije imao nikakvo dopuštenje odnosno dozvolu za kretanje u vrijeme policijskog sata zbog čega mu policijski službenici izdaju prekršajni nalog.

Iako se pokušao pravdati “kako je izveo psa”, “da je negdje pročitao da na to ima pravo”, a pri tome mu je adresa stanovanja na drugom kraju grada, policijski službenici nisu “pali” na priču i uručili su mu prekršajni nalog. Ovaj muškarac je energično negodovao a imao je i komentar.

– Manje sam problema imao sa policijom dok sam se bavio kriminalom. I šta, hoću li ja sada svaku noć dobiti prekršajni nalog što izvedem psa – komentirao je sakcionirani Zeničanin.

Na to su mu policajci samo kazali da ide kući. 

Prema riječima Aldine Alić, glasnogovornice MUP-a ZDK, uzimajući u obzir veličinu Kantona, broj stanovnika, ali i područja koja pokrivaju, zadovoljni su poštivanjem mjere policijskog sata.

– Generalno smo zadovoljni ponašanjem građana u kontekstu poštivanja svih naloženih mjera, naročito poštivanja policijskog sata – kaže Alić.

Ističe da su u prvih nekoliko dana, a nakon stupanja na snagu naredbe o zabrani kretanja građana od 18 do 5 sati, bilježili svega nekoliko slučajeva kršenja.  

– Razlog povećanja broja izdatih prekršajnih naloga u proteklih nekoliko dana je što je, pored dokumentovanja i sankcionisanja kretanja u vrijeme policijskog sata, izdat i određeni broj prekršajnih naloga osobama koje su imale potvrdu o kretnju, ali je utvrđeno da njihovo kretanje nije opravdano, što je predstavljalo svojevrsnu zloupotrebu, a što policija ZDK neće tolerisati i ispitivat će svaki pojedinačan slučaj i po potrebi reagirati i sankcionirati – izričita je Alić, dodajući da su novčane kazne za nepoštivanje ove mjere od 200 KM do 500 KM. 

Glasnogovornica Alić u ime MUP-a ZDK zahvaljuje se svima onima koji poštuju mjere.

– Zahvaljujemo se svim savjesnim građanima koji dosljedno poštuju sve naredbe i mjere koje su na snazi. Obaveza nam je da dodatno pooštrimo mjere prema onima koji to nisu i na taj način ugrožavaju zdravlje svih nas – zaključuje Alić.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Zeničanin kažnjen pa policajcima dao šokantnu izjavu / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.