Zimbabve: Vlasti zbog antivladinih protesta isključile internet

Anadolija

Policija u Zimbabveu je u ponedjeljak privela Japheta Moyoa, generalnog sekretara Kongresa sindikata. Prema pisanju lokalnih medija, Moyo je priveden u vezi sa protestima koji još uvijek traju u toj afričkoj zemlji.

Navodi se da je priveden na aerodromu “Robert Mugabe” po povratku iz Kine. Prošle sedmice je uhapšen i aktivista Evan Mawariri zbog protesta u zemlji.

Podsjetimo, u Zimbabveu od prošle sedmice traju protesti zbog poskupljenja cijena goriva, a do sada je poginulo najmanje pet osoba. Bolnice u Harareu primile su nekoliko desetina teško povrijeđenih građana nakon navodne intervencije snaga sigurnosti.

“Naša zemlja prolazi kroz jedan od najtežih perioda u svojoj historiji”, saopćila je Katolička biskupska konferencija Zimbabvea. U saopćenju se ukazuje na “netolerantan odnos” prema nezadovoljnim građanima i neuspjeh vlasti da spriječe ekonomski kolaps.

Vlasti te afričke zemlje su zbog protesta zabranile upotrebu društvenih mreža, te potpuno isključile internet.

Iz svijeta stiže sve više poziva na uzdržanost državnih snaga sigurnosti, a u izvještajima se navodi da je do sada privedeno više od 600 ljudi i da je ove sedmice poginulo nekoliko građana.

Predsjednik Emerson Mnangagva objavio je odluku o povećanju cijene goriva prije odlaska na Svjetski ekonomski forum u Davosu. Antivladini protesti su pokrenuti 14. januara, nakon što je cijena goriva povećana za 130 posto.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...