Rast cijena osnovnih životnih namirnica, odjeće, obuće, goriva, očito je natjerao građane BiH da se još više zadužuju, a kako bi mogli osigurati egzistenciju.

Građani, kako bi podmirili osnovne potrebe, pribjegavaju podizanju kredita, a čemu svjedoči statistika koju vodi Centralna banka BiH.

Ukupna dugovanja

Naime, kad je riječ o ukupnim kreditima u BiH, oni su na kraju avgusta iznosili 20,83 milijarde KM i u odnosu na prethodni mjesec povećani su za 14,2 miliona KM. Kreditni rast registriran je u sektoru stanovništva, i to za 40,5 miliona KM, te javnih preduzeća – 3,9 miliona KM, dok je pad registriran u sektoru privatnih preduzeća, vladinih institucija.

Inače, godišnja stopa rasta kredita u avgustu je iznosila 2,4 posto ili 491,9 miliona KM. Prema podacima Centralne banke BiH, godišnji rast kredita registriran je u sektoru stanovništva za 403,5 miliona KM, privatnih preduzeća za 105,9 miliona te vladinih institucija za 36,8 miliona KM.

Budući da nisu svi građani kreditno sposobni i često ne ispunjavaju stroge bankovne kriterije, građani se svi više zadužuju i u mikrokreditnim organizacijama, i to po vrtoglavo visokim kamatama.

Zvuči nevjerovatno, ali je istinito da ljudi pozajmljuju 400 KM, koje moraju vratiti s kamatom od nevjerovatnih 220,5 posto, i to je legalno. Naime, jedna mikrokreditna organizacija registrirana u RS, prema podacima Agencije za bankarstvo RS, nudi kredit do 400 KM s rokom otplate od 31 dan do tri mjeseca. Tako onaj ko uzme 400 KM na tri mjeseca mora vratiti ukupno 555 KM.

Navike potrošača

Ekonomista Admir Čavalić za „Avaz“ je kazao da tržišni trendovi i novi ekonomski uvjeti vode ka promjeni obrazaca potrošnje, navika potrošača, odnosno ponašanja stanovništva.

– U tom kontekstu treba posmatrati ove podatke. Rast mikrokreditiranja u svrhu nenamjenske potrošnje pokazuje da građani na ovaj način moraju kompenzirati nizak životni standard. Ono što je bitno navesti jeste da je bankarski sektor, prirodno, konzervativniji u ovom periodu, tako da ne iznenađuje rast mikrokreditnih usluga – iste su nastale i organski su vezane za periode kriza – istakao je Čavalić.

Rast mikrokredita

U prvoj polovini ove godine zabilježen je rast mikrokredita građanima za 13,7 miliona KM i iznose više od 409,1 milion KM. Najviše su zastupljeni krediti za ostale namjene – za penzionere, finansiranje opće potrošnje građana, gotovinski nenamjenski krediti, robni krediti i sl. Njihov udio u ukupnim kreditima je 53 posto, s rastom po stopi od 10 posto.

(avaz.ba)