Šaban Šaulić, kralj narodne muzike, poginuo je u stravičnoj nesreći u Njemačkoj, kada se u kola u kojima se nalazio pjevač zakucao pijani vozač, 17. februara.

Neka tragična simbolika s datumom bila je vezana za kralja pjesme, budući da je prije prije 26 godina, 17. februara, u haustoru u Beču Šaban Šaulić izboden nožem i jedva je ostao živ.

Istog dana, dvije i po decenije kasnije, kralj narodne muzike izgubio je život u teškoj saobraćajnoj nesreći. Porodica Šaulić je godinama slavila 17. februar kao Šabanov drugi rođendan, a nikome nije palo na pamet da će pjevač baš na taj dan izgubiti život.

Većina pjesama na YouTubeu je i objavljena 17. februara – “Odlaziš, odlaziš”, “Dođi da ostarimo zajedno”, “Anđeoska vrata”, “Hvala ti za ljubav”, “Nema ništa, majko, od tvoga veselja”, “Kralj boema”, “Danima te čekam”, “Kako si, majko, kako si, oče”…

– U šoku smo što je poginuo istog dana na koji su ga izboli prije 26 godina. To je nevjerovatno! Više od dvije decenije Goca svake godine na taj dan pali svijeću u crkvi i pravi kolač… Toga dana porodica je slavila Šabanov drugi rođendan. I to se ponavljalo iz godine u godinu, bez obzira na to gdje bi bili na taj dan. Kada god su bili na nekom putu, Goca je preuzimala da pronađe crkvu u kojoj je palila svijeću… Strašno je to što je život izgubio baš na taj dan. Je li to zla kob, ne znam – ispričao je izvor blizak Šabanovoj porodici.

Nekolicina pjesama, kao što su “Majko, sve ti opraštam”, objavljena je 22. februara, kada bi trebala biti Šabanova sahrana.

Izvor: avaz.ba