Filipinac Lav Diaz nagrađen je večeras na zatvaranju 73. Filmskog festivala u Veneciji Zlatnim lavom za svoje ostvarenje “The Woman Who Left”.

Snažna priča o ženi koja je prisiljena da mijenja svoj način života u uništenoj domovini nakon što je nepravedno provela 30 godina u zatvoru najbolji je film ovog festivala, a filipinski filmadžija Zlatnog lava dodao je svojoj impresivnoj kolekciji nagrada.

Tom Ford je dobio Veliku nagradu žirija za film “Nocturnal Animals”, triler sa Amy Adams i Jakeom Gyllenhaalom u glavnim ulogama. Govoreći na italijanskom, Ford je kazao da mu je Italija druga domovina.

Sam Mendes, predsjednik žirija, uručio je Fordu nagradu parafrazirajući velikog pisca Georgea Orwella: “Svi filmovi su isti, ali neki filmovi su jednakiji od drugih”.

Najbolja glumica je Emma Stone u filmu “La La Land”, koji je vodio na listi kritike nakon prvog dijela festivala, a najbolji glumac Argentinac Oscar Martinez u “El Ciudadano Ilustre”.

Srebrnog lava za najbolje režisere osvojili su Amat Escalante za “La Region Salvaje” i Andrei Konchalovsky za “Paradise”.

Najbolji scenarij napisao je Noah Oppenheim za film “Jackie”, dok je specijalna nagrada žirija pripala Ani Lily Amirpourza “The Bad Batch”. najbolja mlada glumica je Paula Beer u “Frantzu”.