“Zmajevi” se moraju seliti u inozemstvo?!

avaz.ba
Sljedeću i jedinu preostalu domaću utakmicu u kvalifikacionom ciklusu za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine mogla bi igrati izvan granica naše zemlje. 

Nakon što je Disciplinski komitet Međunarodne fudbalske asocijacije (FIFA), zbog nereda tokom i nakon kvalifikacione utakmice BiH – Grčka iz juna ove godine, suspendirao stadion Bilino polje, ova naizgled suluda mogućnosti nameće se kao sasvim realna, jer ukoliko FIFA ne odgovori pozitivno na žalbu koju će pripremiti Nogometni savez BiH, naš državni tim u ovom trenutku, jednostavno, nema gdje igrati unutar granica BiH.

Jedini stadion

Mada u NSBiH odavno razmatraju opcije s drugim stadionima u BiH, Bilino polje trenutno je jedino fudbalsko borilište u zemlji koje ispunjava uvjete za odigravanje kvalifikacionih utakmica. Koševo i Grbavica su manje ili više daleko od njih. Selektor Mehmed Baždarević izrazio je želju da to bude Grbavica, ali je dalek put do toga, barem za sada.

– Svakako da ćemo se žaliti FIFA-i, ali smo prisiljeni u isto vrijeme tražiti i alternativno rješenje u slučaju da suspenzija Bilinog polja ostane na snazi. Sljedeće sedmice ćemo, nakon posjete inspekcije FIFA-e, znati šta treba uraditi na Koševu i Grbavici za ispunjenje uvjeta pa ćemo vidjeti šta dalje – rekao nam je direktor Administrativnog sektora NSBiH Adnan Džemidžić.

Prednost Belgiji

No, postavlja se pitanje šta ukoliko manjak uvjeta na sarajevskim stadionima bude prevelik da bi se oni ispunili u relativno kratkom periodu. Prema našem izvoru u NBiH, druga alternativa je – inozemstvo.

– Radi se samo o tome ima li neki stadion uvjete koji se traže. Trenutno nema. Može li ih imati do oktobra? Teško. To ćemo napisati i u našoj žalbi i nadamo se da će nam FIFA izaći ususret, jer nam, u suprotnom, ne preostaje ništa drugo nego igrati u inozemstvu, što bi Belgijancima dalo dodatnu prednost – rekao nam je naš izvor u bh. kući fudbala.

U pet godina 460.000 KM kazni

Od 2012. pa do danas Nogometni savez BiH FIFA-i je na ime sankcija za prekršaje morao platiti ukupno 177.000 švicarskih franaka. A u istom periodu visina izrečenih kazni UEFA-e je 83.000 eura. Prevedeno u KM, to je skoro 460.000 KM.  Najveće kazne NSBiH platio je za prekršaje s utakmice Litvanija – BiH – 30.000 franaka, isto kao i sada za Grčku..0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...