Danas je tačno dva mjeseca otkako nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nema selektora.

Dušan Bajević se 18. novembra prošle godine porazom od Italije rezultatom 2:0 i ispadanjem iz elitnog razreda Lige nacija oprostio od selektorske pozicije, a Nogometni savez Bosne i Hercegovine već dva mjeseca ne može naći njegovog nasljednika.

Da stvar bude još gora, do prve utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo ostalo je samo dva mjeseca i šest dana, a još uvijek se ne zna ko će sjediti na klupi Zmajeva u susretu protiv Finske u gostima 24. marta.

Izvršni odbor NS BiH je odabrao Komisiju za izbor selektora, ona je imenovala Stručnu komisiju koja je dostavila dva prijedloga. Komisija za izbor selektora, kasnije se ispostavilo u krnjem sastavu, je odabrala jedan prijedlog, a Izvršni odbor je prekinuo sjednicu na kojoj se trebalo glasati za Ivayla Peteva. To je ukratko opis cirkusa koji se dešavao u Nogometnom savezu BiH u protekla dva mjeseca.

Zbog nepotrebne, prekomplikovane i besmislene procedure koju je osmislio trust mozgova koji sjedi u Kući nogometa, jedna smo od rijetkih reprezentacija svijeta koja već dva mjeseca nema selektora.

Ali, što bi rekli čelnici saveza – sve je po zakonu i statutu. Novom statutu koji nas je vratio u neka “mračna” vremena kada je jedino bitno bilo ko kojem nacionalnom toru pripada, a ne znanje i stručnost.

Nastavak sjednice Izvršnog odbora NS BiH će se desiti u četvrtak, a na njoj će ponovo glasati o Petevu. Bugarski trener će postati selektor BiH ukoliko dobije 11 glasova od 15 članova Izvršnog odbora, od kojih mora biti bar po jedan glas od sve tri nacionalne komponente.

Ukoliko Petev ne dobije podršku više od dvije trećine članova Izvršnog odbora, onda će bugarski stručnjak biti definitivno prekrižen kao Bajevićev nasljednik.

A tada bi se nastavio cirkus, jer tada bi uslijedili novi razgovori, pregovori, razna obećanja, trgovanja pozicijama… Da li bi u tom slučaju Sergej Barbarez bio kandidat ili bi se onda tražilo neko novo ime, to niko ne zna, pa ni sami čelnici Nogometnog saveza BiH.

Jedno je sigurno – reprezentacija Bosne i Hercegovine već je na gubitku.

Izvor: Klix.ba