Strah od porođaja je normalna pojava i većina trudnica ga osjeća. Liječnici kažu da se žena u suštini plaši nepoznatog. Početak porođaja označava pojava trudova ili prskanje vodenjaka, a često su ova dva simptoma udružena. 

Prave kontrakcije, odnosno trudovi koji zaista najavlju porođaj, postaju sve jače i češće, teže ih je predisati i ne prestaju bez obzira na to šta uradili. Pri pojavi ovakvih trudova obavezno krenite u porodilište. 

Uz trudove se uoči poroda može javiti i blago krvarenje te sluzavi sekret. To znači da se grlić maternice skraćuje i širi, odnosno priprema za porođaj.

Često trudove prati i puknuće vodenjaka te izraženi bolovi u donjem dijelu leđa. Ipak, pucanje vodenjaka je definitivan znak da je porođaj počeo i odmah se trebate uputiti u porodilište.

Širenje i skraćivanje grlića maternice može uzrokovati i pojavu sluzngo čepa. Ako primijetite obilan skret praćen sukrvicom, riječ je o čepu, što je rakođer signal da trebate krenuti u porodilište.

Ako kontrakcije nisu jake, pokušajte se umiriti, a ako je noć pokušajte zaspati. Kada se trudovi pojačaju, vrijeme je za polazak u bolnicu. Možete se i istuširati, to će vam pomoći da se opustite.  

Također, bilo bi dobro da ne jedete, jer u slučaju da bude potrebno porod završiti carskim rezom, pun želudac može biti problem. Ali, zato slobodno pijte vode koliko god želite.

– Kada pukne vodenjak, bez obzira na to da li imate trudove ili ne;  

– Ako su kontrakcije regularne, javljaju se na svakih 10 minuta ili kraće i traju minimalno 30 sekundi;

– Nekoliko kontrakcija je snažno tako da ne možete hodati, niti govoriti.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba