‘Vodič za sreću’ novi je program koji 10 tjedana i samo četiri koraka pokušava promijeniti stav ljudi i učiniti ih sretnima. Je li moguće da je sreća tako lako dostižna?

Skupina znanstvenika iz Minnesote sastavila je vodič kako bi pomogla ljudima da uvježbaju svoj um za biranje sreće. Dr. Amit Sood, voditelj istraživanja, tvrdi da oko 40-50 posto sreće ovisi o našim odlukama i o tome na što se usredotočujemo svaki dan.

‘Možete se usredotočiti na ono što je dobro i lijepo u vašem životu’, kaže dr. Sood. ‘Sreća je navika. Neki od nas su rođeni s tom navikom dok je drugi trebaju razviti’.

Prethodna istraživanja pokazala su da se ljudski um usredotočuje na negativne stvari, što je našim precima pomagalo u preživljavanju. No, promjena perspektive može promijeniti i način na koji funkcionira naš mozak.

Jedna od vježbi koju koristi dr. Sood zove se ‘5-3-2’, a odnosi se na to kako percipiramo ljude. Dan bi tako trebalo započeti podsjećanjem na 5 osoba za koje ste zahvalni što su vam u životu. Prve tri minute provedene s obitelji ponašajte se kao da se niste vidjeli sto godina, ne kritizirajte ih i ne pokušavajte ih popraviti. U prve dvije sekunde kada vidite drugu osobu, pomislite si: ‘Želim ti dobro’.

4 koraka do sreće koje iznosi u knjizi su:

1. Vježbajte svoju pažnju. Budite se zahvalni, boravite u prirodi, ne prepuštajte se osudama i budite dobri prema drugima.

2. Budite emocionalno čvrsti. Kada vam stvari ne idu po planu, usredotočite se na ono što je ipak pošlo po planu.

3. Ujedinite um i tijelo. Aktivnosti pomoću kojih to možete postići su čitanje, tjelovježba, glazba, meditacija ili jednostavno duboko disanje.

4. Zdrave navike. Pojednostavite svoj život, vježbajte, budite pozitivni i ne živcirajte se oko krivih stvari.

//danas.net.hr