Kada je riječ o rastu, on je kod čovjeka definisan kao prirast u visinu, npr. u prvoj godini događa se najveći prirast, oko 25 cm; za drugu godinu normalan je prosječni prirast od 13 cm, od treće do šeste godine prirast iznosi 6 do 9 cm godišnje, a od šeste godine do puberteta dijete raste oko 5 cm godišnje.

U pubertetu se djevojčicama rast ubrzava oko desete godine, a u 12. godini rastu oko devet centimetara. Kod dječaka, u pubertetu se rast ubrzava oko 12. godine, dok je s 14 godina prirast oko 10 centimetara. Na rast i razvoj djeteta može uticati veliki broj faktora, a ovo su neki od njih.

1. Hormoni

Hormoni pripadaju endokrinom sistemu i utiču na različite funkcije tijela. Njih proizvode različite žlijezde smještene u određenim dijelovima tijela, čiji je zadatak kontrola različitih fizičkih funkcija. Pravovremeno funkcionisanje hormona presudno je za normalan fizički rast i razvoj djece, a neravnoteže u funkcionisanju žlijezda koje izlučuju hormone mogu dovesti do poremećaja rasta, pretilosti, problemima u ponašanju i drugim bolestima.

2. Nasljednost

Nasljednost je prijenos fizičkih karakteristika s roditelja na djecu putem njihovih gena. Ona utiče na sve aspekte fizičkog izgleda poput visine, težine, fizičke  građe, boje očiju, teksture kose, pa čak i na inteligenciju. Zdravstvena stanja poput srčanih bolesti, dijabetesa, pretilosti i slično takođe se mogu prenijeti genima te tako negativno uticati na rast i razvoj djeteta.

Foto: unsplash

3. Prehrana

Prehrana je takođe jedan od glavnih faktora koji utiču na djetetov rast i razvoj. Na primjer, pothranjenost može uzrokovati usporavanje  razvoja i rasta kod djeteta, stoga je od velike važnosti da dijete svakodnevno dobija dovoljno hranjivih namirnica koje sadrže vitamine, proteine i ugljenehidrate kako bi se nesmetano razvijalo. S druge strane, ni prejedanje nije dobro jer ono može dovesti do pretilosti i zdravstvenih problema, poput dijabetesa i srčanih bolesti.

4. Pol djeteta

Pol djeteta još je jedan faktor koji utiče na fizički rast i razvoj djeteta. Dječaci i djevojčice različito rastu, pogotovo kada dođu u fazu puberteta. Dječaci imaju tendenciju biti viši i fizički jači od djevojčica, međutim djevojčice brže sazrijevaju tokom adolescencije, dok dječaci sazrijevaju tokom dužeg perioda.

5. Fizička aktivnost

Igranje, sportske aktivnosti i pravilna fizička aktivnost pomažu  dječijem tijelu u povećanju mišićne mase, ali utiču i na djetetov rast i razvoj. Osim toga, boravak u prirodi i vježba čine ih zdravijima jer jačaju njihov imunološki sustav – igrom na otvorenom dijete je izloženije mikrobima koji pomažu u izgradnji otpornosti imuniteta i sprečavanju alergija.

Foto: unsplash

6. Ponašanje roditelja

Osim prethodno navedenih faktora, na rast i razvoj djeteta uveliko utiče i ponašanje majke za vrijeme trudnoće. Na primjer, pušenje i konzumacija alkohola uveliko utiču na razvoj fetusa, ali i na kasniji rast i razvoj djeteta, kao i na njegov kognitivni razvoj.

Takođe, nedostatak staranja tokom prvih godina života ima izrazito negativan uticaj na djetetovo zdravlje upošteno. Smanjen rast može biti pokazatelj puno ozbiljnijih i neotkrivenih osnovnih bolesti, npr. tumora hipofize, raznih metaboličkih ili genetskih bolesti, a one su često otkrivene i liječene zahvaljujući reagovanju roditelja i doktora zbog smanjenog rasta.

Foto: unsplash

Problemi s rastom mogu uticati i na kardiovaskularno zdravlje, sluh, endokrini sistem, razvoj mozga, pluća, imuni sistem, vid, kosti i probavni sistem. Ako primijetite neke nepravilnosti u razvoju djeteta, svakako se posavjetujte s doktorom kako biste znali da li riječ o nečem ozbiljnijem.

Preuzeto sa: miss7mama.24sata.hr

 

Više saznajte na izvornom linku: Redakcija – Znaš li zašto je tvoje dijete puno niže ili više od vršnjaka? / (lolamagazin.com).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.