Jučer se navršila 25. godišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Krešimir Zubak je jedini koji je 1995. godine odbio potpisati Dejtonski mirovni sporazum, ali nije imao podršku, kako kaže, bosansko-hrvatskog tima i tu je bio problem. Povukao se iz političkog života, misli da je vrijeme da mlađi preuzmu vodstvo u politici.

Zubak je svojevremeno otkrio zbog čega je bio za potpisivanje Vašingtonskog, a protiv Deytonskog sporazuma.

– Uvijek sam se zalagao za funkcioniranje BiH na kantonalnom principu, unutrašnje uređenje po ugledu na Švicarsku koja se pokazala kao državna zajednica. Na tom sam insistirao i zbog toga sam i prihvatio Vašingtonski sporazum. Međutim, kasnije se od toga odustalo’ , izjavio je Zubak .

Zubak je otkrio je po njemu Dejton bio čak i antiustavan:- Pa moj je dojam, a mnogi su na temelju javnih istupa srpskih pregovarača i drugih aktera u Banjoj Luci i Beogradu stekli sličan utisak, da je barem u početku srpska strana bila najnezadovoljnija rješenjima iz Dejtona. Svjedoci smo da se danas situacija drastično promijenila. Ja, dakle, i dalje držim kako se u Dejtonu odstupilo od nekih elementarnih principa međunarodnoga prava. Prioritetno želim naglasiti kako je Daytonskim sporazumom flagrantno prekršen Ustav FBiH, izjavio je Zubak.

Naveo je i razlog odustanka od Vašingtonskog sporazuma:

– Mislim da su politički predstavnici srpskog naroda u to vrijeme bili protiv toga” .

Izvor: Avaz

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.