Spavanje je aktivnost koja je izuzetno važna za zdravlje i opće dobro svakog čovjeka.

Zanimljivo je da provedemo četvrtinu svog života spavajući, ali zapravo nikada nije pojašnjeno zašto spavamo.

Znamo da smo nakon spavanja puni energije i da san poboljšava naše raspoloženje, ali šta se zapravo dešava u mozgu dok odmaramo?
Kako se čini, naš mozak dok spavamo je sve samo ne miran.
Evo šta se u našoj glavi događa u snu:
1. Donosi odluke
Mozak procesira informacije i priprema se za akciju tokom sna, efektivno odlučujući dok je bez svijest, pokazala su najnovija istraživanja. Ovo je pokazala nedavna studija u žurnalu Current Biology koji je dokazao kako se mozak stimulira tokom sna i koristi informacije koje su mu na raspolaganju kako bi donio odluku uz budnom stanju.
2. Kreira i čuva uspomene
Dok spavamo, mozak formira nove uspomene, pohranjuje one starije i veže one nove s nekim starim sjećanjima.
3. Stvara kreativne veze
Tokom spavanja mozak kreira neke nove veze i tako povezuje naizgled udaljene veze koje dovode do potpuno novih ideja.
4. Čisti toksine 
Serija studija koje su napravljene 2013. godine pokazala je kako je spavanje za mozak kao raspremanje kuće. Istraživači Univerziteta u Rochesteru dokazali su da se oštećene molekule u mozgu čiste tokom spavanja.
5. Uči i sjeća se kako obaviti psihičke zadatke
Mozak pohranjuje informacije u dugotrajnu memoriju kroz intervale sna koji šalju jake frekvencije mozgu.
Ovaj proces je posebno važan za naše motoričke sposobnosti kao što su vožnja, držanje teniskog reketa ili uvježbavanje plesnih pokreta.
NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.