Na pitanje bez čega ne mogu zamisliti jutro, većina će odgovoriti – bez kahve. Zato i ne čudi što ovaj omiljeni napitak ima svoj dan koji se slavi 1. oktobra.

Danas je Medjunarodni dan kahve/ kafe/ kave.

Kako je bosanska kahva već vjekovima okosnica društvenog života u Bosni i Hercegovini s vremenom su se razvili i različiti nazivi za kahvu u zavisnosti od prilike u kojoj se ovaj napitak pije.

Prva jutarnja kahva, koja se pravi jačom kako bi se čovjek razbudio i razvedrio, zove se razgalica. Tu je i nešto kasnija jutarnja ili prijepodnevna kahva – razgovoruša, koja se pije kako bi se potaklo druženje i razgovor.

A, predvečer se u miru i tišini pije šutkuša. Sa dočekušom se dočekuju gosti, dok je sikteruša uljudan išaret (znak) da je vrijeme da se druženje privede kraju i da gosti krenu kući.

Zato još jednom svima koji vole, sretan ovaj dan.

Izvor: CAZIN.NET

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.