U 82. godini umro je Stipe Milanović, otac bivšeg premijera i sadašnjeg predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića, piše “Jutarnji list”.

Stipe Milanović ostat će zapamćen kao čovjek koji je, poput sina, imao političku karijeru koja možda nije bila istaknuta, ali je bila sasvim dovoljna u vremenima velikih turbulencija.

On je bio predsjednik ureda Mike Tripala, nekadašnjeg lidera Hrvatskog proljeća, uz Savku Dabčević-Kučar. Taj je reformski pokret bio ugušen, ali je ipak iz njega izašao Ustav 1974. godine, kao njegovo najznačajnije dostignuće, na temelju kojeg je Hrvatska i formalnopravno ostvarila neovisnost.

Nakon pada Hrvatskog proljeća, Stipe Milanović odlazi iz politike, gdje se više nije mogao naći.

Prvo je bio na položaju direktora Računskog centra u Zagrebu, a potom predsjednika Odbora za izgradnju koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu 1976. godine, jednog od najznačajnijih kulturnih projekata u tadašnjoj Hrvatskoj. Potom se povlači iz politike, a nakon političkih promjena u 90-im postaje zamjenik Vlatka Pavletića, tadašnjeg ministra kulture i obrazovanja.

Zanimljivo, u politici se nije eksponirao ni onda kad mu je sin postao premijer, iako je govorio da se ponosi njime, a kao zgodna anegdota prepričava se kako je sinu na početku političke karijere savjetovao koju će opciju izabrati – SDP ili HDZ: “Ti izaberi, ali u ovoj drugoj opciji je više komunista!”

Zoran Milanović do daljnjeg prekida učešće u kampanji.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.