Direktor Granične policije BiH Zoran Galić u emisiji Otvoreno na HRT-u izjavio je da je inicijator nasilnih pokušaja prelaska granice migranata državljanin Hrvatske.
“Analizirajući sigurnosno stanje možemo reći da je zadovoljavajuće i pod kontrolom”, rekao je Galić. Dodao je da postoji mogućnost da se migranti ponovno organiziraju i pokušavaju preći državnu granicu, te naglasio da je granična policija BiH sinoć stanje na Maljevcu stavila pod kontrolu i migrante udaljila na zaobilazni put koji ide prema Velikoj Kladuši, piše HRT.

Istaknuo je i da je granična policija BiH jednu osobu, koja je inače hrvatski državljanin porijeklom iz Irana, lišila slobode.

“Ta osoba je hodala po Velikoj Kladuši i Bihaću i dovodila migrante u ovu situaciju. Bila je inicijator ovakvih nasilnih pokušaja prelaska državne granice. Toj osobi određen je jednomjesečni pritvor”, rekao je dodavši da se ta osoba dovodila i u vezu s krivičnim djelom krijumčarenja ljudi.

Pomoćnik glavnog direktora policije i načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno rekao je da su upoznati s tim slučajem i tom osobom koja, kako je rekao, u Hrvatskoj ima podeblji dosje i više puta je privođena i prijavljivana za krijumčarenje ljudi.

“Ovo što se događa na GP Maljevac nije slučajno. Indikativno je da se usklađena akcija po izbjegličkim centrima dogodila u BiH i Srbiji. Prije četiri dana dobili smo informaciju da se šire lažne vijesti da će Hrvatska otvoriti granice i da se priprema određeni broj migranata da bi došli na granicu i probijali granične prijelaze”, rekao je Ničeno. Naglasio je da je hrvatska policija spremna zaštititi državnu granicu u svakom pogledu.

Na pitanje što bi se trebalo dogoditi da Hrvatska odluči poslati vojsku na granicu i podignuti žilet žicu, Ničeno je rekao da iako postoji takva zakonska mogućnost u ovom trenutku nema potrebe za tim jer je brojnost policije velika.

“Hrvatska prednost je da imamo brojnu graničnu policiju. Imamo 6.500 policijskih službenika. Brojnija je od Srbije, BiH i Makedonije zajedno. To je respekatabilna snaga za zaštitu granice”.