Žrtva svećeničkog zlostavljanja: Jednom sedmično dolazio je na s*ks

oslobodjenje.ba

Denise Buchanan s Jamajke imala je 17 godina kada ju je silovao sjemeništarac koji je to nastavio činiti i kada je postao svećenik. Katolička Crkva nije joj zbog toga ponudila ništa osim spomena u molitvama.

– Zatrudnjela sam i on je dogovorio tajni pobačaj, rekla je Buchanan, na rubu suza i 40 godina nakon te mučne priče.

Danas ima 57 godina, sveučilišna je profesorica i vodeća članica nove međunarodne organizacije.

Prekinimo svećenička zlostavljanja (ECA), koja ovaj tjedan u Rimu okuplja žrtve kako bi izvršila pritisak na papu Franju da zauzme strože stajalište prema tom problemu.

Papa u četvrtak otvara skup više od stotinu biskupa na kojem će se razgovarati o problemu svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece.

Ona se godinama uzalud borila da je Crkva službeno prizna kao žrtvu, čak je pisala i samome Papi, ali je svećenik koji ju je zlostavljao izbjegao kazneni progon.

Njezina borba dobro ilustrira izolaciju koju osjećaju mnoge žrtve čije postojanje Crkva i dalje ignorira, posebice u siromašnim zemljama u kojima je politički i društveno utjecajna.

Denise je živjela u Kingstonu kada ju je njezina sestra, zajedno s cijelom obitelji, upoznala s budućim svećenikom, bratom Paulom, studentom teologije i članom Kongregacije muke Isusa Krista.

– Brat Paul vodio je duge razgovore s mojim ocem i moja majka bi ga pozivala da ostane na večeri, rekla je.

“Rekao je da ga jako privlačim. Bilo mi je neugodno. Rekao je da Crkva ima pravila s kojima se ne slaže i da radi što mora kako bi ispunio svoje crkvene dužnosti.”

Tvrdi da ju je jednom silom počeo ljubiti, a ona ga je odgurnula i zatražila da je odvede kući. Bilo ju je toliko stid da je odlučila da neće reći roditeljima, strahujući od njihove reakcije.

Svećenik ju je u tjednima koji su uslijedili zvao više puta na nedjeljnu misu i u župni ured.

Jednog dana ju je pozvao u ured i odveo u svoju spavaću sobu gdje ju je silovao, kazala je. Nekoliko dana poslije ponovno ju je silovao nakon što ju je opio vinom.

Nekoliko tjedana poslije otkrila je da je trudna nakon što se onesvijestila u trgovini pa joj je on dogovorio ilegalni pobačaj.

“Mislila sam samo na to da sam sramota za svoju obitelj.”

Kasnije se zaredio za svećenika, ali joj je i dalje dolazio u studentski dom najmanje jednom sedmično na seks.

– Rekao je da me voli i da sam ja njegova djevojka, rekla je, dodajući da ga je prihvatila jer se osjećala bezvrijedno i usamljeno. – – Slušala sam poput robota. Tada mi nije bilo stalo ni do čega, rekla je. piše Hina.

Izvor: oslobodjenje.ba0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...