Zvanični podaci: Prijavljen najveći broj slučajeva korupcije, SIPA smanjila broj akcija!?


U Bosni i Hercegovini korupcija se ukorijenila u svaki vid društva, a o tome svjedoče i podaci Ministarstva sigurnosti BiH. Podaci nisu optimistični, jer je prošla godina po broju korupcijskih registriranih djela dostigla maksimum, piše Patria.

– Posebno veliku prijetnju za Bosnu i Hercegovinu i dalje predstavljaju široko rasprostranjene koruptivne aktivnosti, posebno sistemska korupcija. Koruptivne aktivnosti nisu samo puki pokušaji da se osigura neka nepripadajuća pogodnost, već gotovo uvijek završavaju uspjehom po inicijatora korupcije i sa odgovarajućom kompenzacijom za onog koji je odredenu pogodnost inicijatoru nezakonito osigurao – kažu iz Ministarstva sigurnosti.

U toku 2015. godine, policijske agencije u BiH su registrirale ukupno 723 krivična korupcijska djela, što u odnosu na prošlu godinu (623), predstavlja povećanje ovog krivičnog djela za 16 posto.

– Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u privredi prevladavaju kao najčešća koruptivna djela u BiH. U 2015. godini registrirano je 277 takvih djela – dodaje se u Izvještaju o stanju sigurnosti.

I dok je evidentno da korupcija u BIH raste, statistike pokazuju da Državna agencija za istrage i zaštitu u prošloj godini je manje radila kada su u pitanju akcije u vezi s korupcijom.

SIPA je izvela 13 operativnih akcije, što je za 7 posto manje u odnosu na 2014. godinu. U akcijama je uhapšena 61 osoba što je također manje u odnosu na 2014. kada je uhapšeno 66 osoba – navodi se u Izvještaju.

Kao upozorenje navedeno je da sprega korupcije i organiziranog kriminala predstavlja jedan od najdominantnijih faktora ugrožavanja daljeg razvoja i ekonomske stabilnosti BiH.

Čini se da su učesnici u korupciji oprezniji, makar tako stoji u Izvještaju.

– Primjetna je znatno veća opreznost uključenih lica, prvenstveno zbog izrazito pojačane medijske kampanje koja se provodi protiv ove pojave – napominje se.

Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) u više navrata je dolazila do podataka o primanju većih novčanih iznosa od strane pojedinih odgovornih lica zaposlenih u ministarstvima ili drugim javnim kompanijama za dodjelu različitih dozvola i dokumentacije koji su neophodni za redovan rad privrednih subjekata, kao i primanje mita kada je riječ o javnim nabavkama, pa čak i samo plaćanje faktura!

– Uprkos nekoliko pokrenutih postupaka u BiH protiv lica koja su zloupotrebljavala svoj službeni položaj prilikom rada na graničnim prijelazima kriminalna lica i dalje ilegalno prevoze različite robe preko državne granice uz pomoć graničnih službenika. Nakon isplaćenog mita koje uzimaju lica zaposlena na obje strane granice roba se prevozi bez ikakvog pregleda čime je omogućen transport droga, oružja i drugih ilegalnih stvari – alarmantni su podaci iz Izvještaja.

Naročito sigurnosnu težinu imaju slučajevi korupcije unatar inspekcijskih organa koji svojim radom trebaju štititi zdravlje državljana BiH, a koji omogućavaju uvoz određenih proizvoda koji ne zadovoljavaju propisane norme i koje mogu izazvati ozbiljne štete po zdravlje stanovništva.

/NAP0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...