Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država tvrde da su ruske obavještajne agencije pokrenule kampanju s ciljem da umanje povjerenje u Pfizer vakcinu, ali i druge proizvođače u zapadnim zemljama.

Koristeći se člancima objavljenim na internetu posljednjih mjeseci dovodili su u pitanje razvoj i sigurnost vakcine, kazali su. Zvaničnik ministarstva vanjskih poslova SAD-a, identifikovao je četiri stranice za koje je rekao da su u tom smislu poslužile ruskoj obavještajnoj službi.

Između mnogih lažnih tvrdnji, na spomenutim stranicama, mogle su se naći dezinformacije o preskakanju nužnih koraka u proceduri odobravanja Pfizer vakcine, mogućim neželjenim efektima i njenoj učinkovitosti.

Iako je posjećenost stranica bila mala, zvaničnici SAD-a su kazali da širenje dezinformacija mogu povećati drugi ruski i međunarodni mediji.

“Možemo reći da su ovi izvori direktno povezani s ruskim obavještajnim službama”, rekao je zvaničnik SAD-a, te je dodao da su svi u stranom vlasništvu, sa sjedištem izvan Sjedinjenih Država. Također je naglasio da se stranice značajno razlikuju u svom dosegu, tonu, publici, ali svi su dio ruskog ekosistema propagande i dezinformacija.

Osim toga, ruski državni mediji i ruski vladini Twitter profili otvoreno su izrazili zabrinutost zbog troškova i sigurnosti vakcine Pfizer. Nezavisni stručnjaci takve aktivnosti vežu za pokušaj što bolje prodaje ruske suparničke vakcine Sputnik V.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov negirao je da ruske obavještajne agencije šire dezinformacije protiv zapadnih vakcina i rekao da su zvaničnici SAD-a pogrešno okarakterisali široku međunarodnu raspravu o vakcinama kao rusku zavjeru.

“To su gluposti. Ruske službe nemaju nikakve veze s bilo kakvom kritikom na račun vakcina”, rekao je Peskov.

“Ako tretiramo svaku negativnu publikaciju protiv vakcine Sputnik V kao rezultat napora američkih specijalnih službi, tada ćemo poluditi, jer ih gledamo svaki dan, svaki sat i u svim anglosaksonskim medijima”, zaključio je on.

Nalozi na društvenim mrežama povezani sa spomenutim stranicama, ukloljeni su sa Facebooka, Instagrama, Twittera Youtubea i Pinteresta.

Izvor: Klix.ba