Zvanično: U ZDK potpisana skupštinska većina bez SDA!

Avaz

Nakon Tuzlanskog, Zeničko-dobojski kanton je drugi kanton u Federaciji koji je formirao skupštinsku većnu bez nacionalnih stranaka, odnosno, poslao je SDA u opoziciju. Ovo je ozvaničeno na današnjoj zajedničkoj konferenciji za medije SDP-a, DF-a, Naše stranke zajedno sa Savezom za bolju budućnost BiH (SBB), Nezavisnim blokom (NB), i Strankom demokratske aktivnosti (A-SDA), a koja je protekla u znaku ogromnog interesovanja medija.

Iako je konferenciji trebala biti prisutna i Stranka za BiH (SBiH), prema riječima Senaida Begića, predsjednika KO SDP ZDK, oni su, i pored činjenice da su se dogovorili potpisati zajedničke principe i okvire djelovanja u ZDK, pet minuta prije početka zajedničke konferencije javili da su dobili signal iz Sarajeva da ne dolaze na potpisivanje dokumenta, međutim, njihov zastupnik Samir Karahasanović iz Zavidovića je krenuo ovdje na konferenciju.

Kada se radi o formiranoj skupštinskoj većini, koju trenutno čini šest stranaka, Begić je kazao da su čekali da to učini SDA, međutim, poslali su poruku da nisu uspjeli za stol dovesti nikog, osim HDZ-a BiH, zbog čega su oni odlučili ponuditi alternativu.

– Mi smo se okupili da zajedno s javnošću u ZDK podijelimo zajedničke principe i okvir djelovanja skupštinske većine koju čine SDP, DF, Naša stranka, SBB, NB i A-SDA. Ovaj dokument je nešto na čemu smo svi radili proteklih 15-ak dana. U ranijim izjavama imali ste priliku čuti da smo mi, poštujući izborne rezultate, poslali poruku da relativni pobjednik ovih izbora – SDA, bude prva stranka koja bi trebala ponuditi rješenje za formiranje parlamentarne većine. Obzirom da je SDA za ovo vrijeme za pregovarački stol uspjela dovesti jedino HDZ BiH i tako poslala poruku da nisu u mogućnosti skupiti minimalno 18 mandata za parlamentarnu većinu, a da vrijeme curi i rezultati izbora su potvrđeni prije dva dana, te da Skupština ZDK treba održati prvu konstitutirajuću sjednicu, mi, obzirom da snosimo odgovornost za političke procese u ZDK, smo ponudili alternativu. Naša alternativa se ogleda u zajedničkim okvirima i principima za period 2018. – 2022. godina, a koji imaju 29 tačaka. Također, mi smo potpisali i jednu zajedničku izjavu – kazao je Begić.

Istakao je da su u kreiranju ozbiljnog dokumenta ni jednog trenutka, kroz 20-ak organiziranih sastanaka, ali i brojne razgovore, nisu razgovorali niti oko jednog resora ni raspodjeli pozicija. Zatim je upriličeno potpisivanje zajedničke izjave.

Podsjetimo, buduću skupštinsku većinu u ZDK činit će SDP (6 zastupnika), DF (3), Nezavisni blok s partnerima; Snaga centra, Hrvatska stranka BiH i Prva stranka koji imaju pet zastupnika u Skupštini ZDK, SBB sa tri zastupnika, A-SDA sa dva zastupnika te Naša stranka sa jednim zastupnikom u Skupštini ZDK što čini ukupno 20 mandata. SDA, sa kojom su jedino pristali koalirati u HDZ-u BiH, a koji su osvojili tri mandata, nije uspjela napraviti većinu.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...