CRVENA ZVEZDA je sinoć u skupini B Lige prvaka pobijedila Olympiakos 3:1 i došla do prve pobjede.

Srpski prvak gubio je 1:0, ali je s igračem više okrenuo i zasjeo na drugo mjesto s tri boda manje od Bayerna i dva više od Olympiakosa i Tottenhama. Osim što si je osigurala dodatnih 2,7 milijuna eura nagrade, Crvena zvezda osvojila je dodatnih 0.500 bodova srpskom savezu koji se sad sasvim približio Hrvatskoj na Uefinoj ljestvici koeficijenata kojima se određuju sudionici europskih natjecanja.

Sudionici europskih natjecanja u sezoni 2021./2022. odredit će se prema Uefinoj ljestvici na kraju ove sezone. Od 2021. godine klubovi iz nacionalnih saveza ispod 15. mjesta više neće moći igrati Europa ligu nego novo natjecanje, Konferencijsku ligu. To 15. mjesto trenutačno drži Grčka, a u igri su još Cipar, Hrvatska i Srbija, koja jedina ima dva predstavnika u Europi, Zvezdu i Partizan. Osim toga, 15. mjesto jamči dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu prvaka, što je Hrvatska osigurala za sljedeću sezonu.

Pobjedom Zvezde nad Olympiakosom Srbija je stigla na samo 0.125 bodova zaostatka za Hrvatskom na 17. mjestu, a može je preskočiti već u četvrtak ako Partizan ne izgubi u gostima kod Astane u Europa ligi. Podsjetimo, svaka pobjeda u skupini Lige prvaka ili Europa lige nosi dva, a remi jedan bod. Bodovi se dijele s brojem predstavnika u Europi, pa bi se Partizanovih 1.000 bodova dijelilo s četiri i s novih 0.250 bodova Srbija bi preskočila Hrvatsku na 17. mjestu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpski savez bi tako došao na 0.800 bodova zaostatka za Grčkom (trenutačno zaostaje 1.050) što može dodatno smanjiti u još jednom izravnom dvoboju s Olympiakosom i eventualnim Partizanovim dobrim rezultatima u Europa ligi. Osim što ima samo jednog predstavnika, Grcima je otežavajuća okolnost i činjenica da su u Europi imali pet predstavnika pa će se svaki Olympiakosov osvojeni bod dijeliti s pet. Vjerojatno neće biti previše bodova jer Grci, osim još jednom sa Zvezdom, dvaput igraju s Bayernom i idu u goste Tottenhamu.

Jedini ciparski predstavnik u Europi je APOEL, koji je u skupini sa Sevillom, Karabahom i Dudelangeom od kojeg je senzacionalno kod kuće izgubio u prvom kolu. Hrvatska za Grčkom zaostaje 0.925 bodova, a želi li ih nadoknaditi trebat će veliku pomoć Dinama. Da Olympiakos do kraja Lige prvaka ne osvoji više nijedan bod, Dinamo bi ih sam morao osvojiti 0.925. Da bi to ostvario morao bi u preostale četiri utakmice protiv Šahtara, Atalante i Cityja, recimo, dobiti jednu i dvije remizirati (0.500 + 0.250 + 0.250). No, svi Olympiakosovi porazi značili bi da ih je pobijedila i Zvezda te tako dodatno popravila srpski koeficijent, ne računajući eventualne bodove koje još može osvojiti Partizan u skupini s Astanom, Alkmaarom i Manchester Unitedom pa bi Dinamo još negdje morao pokušati osvojiti neki bod. Prezimi li Dinamo u Europi, to može ostvariti na proljeće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Izvor: / index.hr