U Zagrebu je trebao biti održan sastanak predstavnika regionalne košarkaške lige na kojemu bi se trebale donijeti odluke vezane za postavljanje čelnih funkcija ABA lige. Ipak, Partizan je odlučio ne doći na sastanak bez ikakvog upozorenja, nakon čega je i Zvezda odlučila odstupiti i tako pokazati svoj revolt prema svemu što se događa košarci s ovih prostora. 

Sve je detaljno obrazložila u svom priopćenju kojega donosimo u cijelosti. 

KK Crvena zvezda obavještava javnost da je u srijedu opozvao svog predstavnika sa sastanka radne grupe ABA lige u Zagrebu, koja se trebala upoznati s nekim kandidatima upražnjena mjesta u menadžmentu ABA lige.

Razlog za napuštanje ovog izuzetno važnog sastanka za budućnost regionalnog takmičenja, predstavnika KK Crvena zvezda Žarka Čabarkape, bio je nekompletan sastav radne grupe, na kojoj se bez ikakve najave ili obrazloženja nije pojavio predsjednik KK Partizana niti bilo tko od predstavnika tog kluba, i pored činjenice da su najavili svoj dolazak.

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Ne ulazeći u razloge nenajavljenog i neplaniranog izostanka KK Partizan sa ovog sastanka, KK Crvena zvezda nije željela sudjelovati u radu i donošenju bilo kakvih odluka nekompletne radne grupe u kojoj se nalaze KK Crvena zvezda, KK Partizan, KK Budućnost, KK Olimpija Cedevita i KK Cibona (čiji je predstavnik u ovoj sezoni predsjedavajući ABA lige).

KK Crvena zvezda smatra i ovaj neuspješan sastanak radne grupe kao još jedan pokazatelj disfunkcionalnosti i nestabilnosti ABA lige u kojoj se ponovo, i pored brojnih napora većine klubova, ponavljaju stare tendencije i „boljke“ poput sumnjivih sudskih odluka (po pravilu uvijek istih arbitara) na račun istih klubova, stvaranja ili obnavljanja „neprincipijelnih koalicija“ i povratak neregularnosti u veliki broj utakmica ABA lige.

U tom svjetlu, KK Crvena zvezda kao jedan od stubova ABA lige ulagao je napor od početka sezone da na bilo koji način ne doprinosi stvaranju loše atmosfere u regionalnom takmičenju, i pored činjenice da smo kao klub primijetili identične anomalije u delegiranju sudaca, gdje se iste suci redovno pojavljuju na utakmicama srpskih klubova, po pravilu sa identičnim krajnjim ishodom i što je najvažnije sa identičnim tendencijama prema našim klubovima! Dovoljno je da priopćimo podatak da je ove sezone od osnivanja ABA lige, iznesen najveći broj zahtjeva većine nezadovoljnih klubova za dodatnom sudskom ekspertizom nakon utakmica ABA lige!

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Smatramo da je ovaj, novi vid opstrukcije, nemogućnost da se uz kompletan sastav radne grupe, upoznaju lično i eventualno izaberu vodeći ljudi u menadžmentu ABA lige, posljednje upozorenje za sve klubove i ljude koji rade u ABA ligi, da se vratimo dogovorenim principima, koji su jednoglasno izglasani na Skupštinama regionalnog takmičenja tokom leta u Banja Luci i Laktašima! U suprotnom (posebno u svjetlu novih okolnosti u europskoj klupskoj košarci) kako se ne bi ponavljale situacije viđene prethodnih, a nažalost i ove sezone, da pronađemo drugo rješenje za sve klubove u regiji i rastanemo se u koliko-toliko korektnim odnosima.

 

Sve ostalo je gubitak vremena za sve u regionalnoj ligi.

Više saznajte na izvornom linku: Eva Grgić – Zvezda poziva na gašenje ABA lige: Ovo je gubitak vremena… / (24sata.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.