Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić učestvuje na sastanku lidera zapadnog Balkana u Ohridu, na kome će se razgovarati o inicijativi za ukidanju prepreka za slobodni protok roba, usluga, kapitala i ljudi.

Riječ je o inicijativi poznatoj i kao mali Šengen, o kojoj su prošlog mjeseca zajedničku deklaraciju potpisali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev. Ostale zemlje regiona, među kojima je i Bosna i Hercegvoina, pozvane su da se pridruže ovoj inicijativi. 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović pokrenuo je inicijativu po kojoj bi se naša država pridružila deklaraciji.

Lideri zemalja regije imat će i susret s predstavnicima EU, te predstavnicima međunarodnih organizacija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Svjetske banke (SB), Evropske investicijske banke (EIB) i Regionalnog vijeća za saradnju (RCC), saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba