Hipokrizija je da Dodik, kao predsednik partije koja u svom nazivu ima pojam socijaldemokratska, minimizira ulogu Srba koji su bili pripadnici partizanskog pokreta koji je bio na strani pobednika u Drugom svetskom ratu, a veliča ulogu četničkog pokreta koji je dokazano bio izvršilac najvećih zločina, posebno nad Bošnjacima i Hrvatima, i bio na strani gubitnika, i osuđen kao kolaboracionistički pokret“, naveo je Zvizdić.

Preporučio je Dodiku da pre ovakvih ispada, pročita knjigu, ili barem delove knjige“Genocid nad muslimanima 1941-1945, zbornik dokumenata i svedočenja“, koju su objavili Vladimir Dedijer i Antun Miletić 1990. godine, a koja govori o stradanjima Bošnjaka u Drugom svetskom ratu. „Ili svjedočenje Milovana Đilasa iz 1942. godine u kojem kaže: ‘Četnici su opustošili čitava muslimanska i hrvatska naselja.

Oni su, na mostovima na Drini, klali jednog po jednog, po stotine žicom povezanih muslimana – ljudi, žena i dece. Pod vođstvom londonske izbegličke vlade i Draže Mihailovića u zemlji, oni su se u zločinima takmičili s ustašama.’ Ili da se upozna sa programom koji je u septembru 1941. godine, na bazi Moljevićevog memoranduma, Draža Mihailović izložio izbegličkoj vladi u Londonu, a koji uključuje planiranje genocida i etničko čišćenje.

Također je Dodiku preporučio da pročita jednu strašnu, neljudsku, zlokobnu i zločinačku instrukciju iz decembra 1941. godine, koju potpisuje Draža Mihailović i šalje je komandantu četničkih odreda u Crnoj Gori.

Tu se među ostalim navodi, podseća Zvizdić, „stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju, etnički čistu u granicama Srbije – Crne Gore – Bosne i Hercegovine – Srema – Banata i Bačke; čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata; stvoriti neposredne zajedničke granice između Srbije i Crne Gore čišćenjem Sandžaka od muslimanskog življa i Bosne od muslimanskog i hrvatskog življa.

U instrukciji iz decembra 1941. godine Draža Mihailović navodi “da sa Komunistima-partizanima ne može biti nikakove saradnje jer se oni bore protiv dinastije i za ostvarenje socijalne revolucije, što nikada ne sme biti naš cilj”.

„Prema tome, hiljade Srba koji su bili u partizanima i deo pokreta otpora, su bili pravi antifašisti i saradnici pobedničkih savezničkih snaga. Oni koji su bili u četnicima su bili saradnici fašista i okupatora i na strani gubitnika u Drugom svjetskom ratu. I to je jedina i potvrđena istina. Sve drugo je lažna propaganda“, poručio je Zvizdić.

Izvor: danas.rs

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.