Zvizdić: Ispraviti dugogodišnju nepravdu prema policijskim službenicima

radiosarajevo.ba

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić potvrdio je danas novinarima u Sarajevu da su policijski službenici u baznom zakonu o plaćama u institucijama BiH bili oštećeni jer njihov koeficijent za obračun plaća i platni razred nije istovjetan s državnim službenicima s istom stručnom spremom koji rade u bh. institucijama.

Izmjene Zakona o plaćama i naknadama danas su u prvom čitanju podržali delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a njima bi trebala biti izvršena korekcija koeficijenata za obračun plaća policijskim službenicima.

Zvizdić je dodao da takva vrsta diskriminacije mora biti otklonjena te je kazao da i Vijeće ministara smatra da trebaju biti izvršene analize svih unutrašnjih rezervi kao i drugi modeli na bazi kojih bi trebale biti utvrđeni novi koeficijenti za policijske službenike i time ispraviti dugogodišnju nepravdu prema policijskim službenicima.

“Treba imati u vidu da smo i ranije imali zahtjev od Ministarstva odbrane i nadležnih parlamentarnih komisija da se usklađivanje izvrši za pripadnike Oružanih snaga BiH”, pojasnio je Zvizdić.

Ocijenio je da će usvajanje zakona u pravom čitanju u Domu naroda dati mogućnost Vijeću ministara da se o njemu očituje.

Najavio je da će Vijeće ministara svakako raditi na tome da u skladu sa zakonom o budžetima da se, ne u ovoj, ali u narednoj budžetskoj godini ispravi ova dugogodišnja nepravda te da policijski službenici koji rade težak i častan posao imaju isti platni razred, odnosno isti koeficijent kao i svi drugi državni službenici na nivou BiH.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...