Denis Zvizdić, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), odgovorio je Sebiji Izetbegović, direktorici KCUS-a i potpredsjednici Kantonalnog odbora SDA Kantona Sarajevo, na navode u kojima je ona pominjala njega.

On je na Twitteru objavio demantij sa devet tačaka koje je jasno naznačio i objasnio.

– Sa čuđenjem sam pročitao neistinitu izjavu koju je dala Sebija Izetbegović, da je SDA na lokalnim izborima 2020. u Kantonu Sarajevo ostvarila bolji rezultat nego 2012. kada sam ja bio predsjednik KO SDA Sarajevo – objavio je Zvizdić na Twitteru.

Dalje je citirao izjavu Sebije Izetbegović:

– “Rezultati postignuti na ovim izborima su nešto bolji od rezultata koji su postignuti 2012., kada je Zvizdić bio predsjednik KO Sarajevo, pa nije nudio ostavku, niti mu je neko naređivao da je podnese”, kaže S. I., koja je očito preuzela funkciju CEO u SDA BiH. Riječ je, naravno, o neistini koju zbog članova i birača potrebu demantovati s istinitim i relevantnim činjenicama – istakao je Zvizdić.

Sa demantijem je krenuo, kako je napisao, redom.

– SDA je 2012. u Kantonu Sarajevo, kada sam ja bio predsjednik KO SDA, osvojila najviše glasova od svih partija, nešto više od 51.000, pri čemu je popravljen rezultat za novih 15.000 glasova u odnosu na prethodne izbore, dok je SDA u KS 2020., kada u njenom najužem rukovodstvu sjedi Sebija Izetbegović, osvojila oko 45.000 glasova dakle, manje nego 2012, pri čemu je SDA izgubila više od 15.000 glasova u odnosu na prethodne izbore – kaže Zvizdić.

Dalje navodi kako je SDA 2012., kada je on bio predsjednik KO SDA, osvojila mjesto načelnika Novog Grada kao najmnogoljudnije općine u FBiH i sačuvala načelnička mjesta u Novom Sarajevu, Ilidži, Vogošći, Ilijašu i Hadžićima.

– Dok je KO SDA na izborima 2020. izgubila načelnike Centra, Novog Sarajeva, Ilidže i vjerovatno Ilijaša, što je najgori poraz od postojanja SDA u KS. Svako razuman vidi drastičnu razliku između kvaliteta rada i uspješnih rezultata 2012. i poraznih rezultata i vrlo lošeg rada 2020. Smatram potrebnim spomenuti da je SDA u KS i 2014., kada sam ja bio predsjednik KO SDA, opet osvojila najviše glasova, više od 52 000, pri čemu je i broj glasova za kandidata SDA za člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, zahvaljujući dobrom radu KO SDA i mom enormnom angažmanu, a on to najbolje zna, povećan za više od 100 posto, sa 26.000 koliko je dobio 2010., na 50.000 koliko je dobio te 2014. godine – kazao je Zvizdić i nastavio:

– Dakle, SDA je u Sarajevu dok sam ja bio predsjednik KO konstantno, i kvantitativno i kvalitativno rasla, i na lokalnim i na općim izborima, i zbog toga smo uživali podršku biračkog tijela i dobijali zaslužena priznanja i članstva i rukovodstva, za razliku od poražavajućih rezultata aktuelnog rukovodstva KO SDA koje je najodgovorniji krivac za gubitak više od 15.000 glasova, skoro 20 vijećnika i četiri načelničke pozicije, i o čijim rezultatima najbolje govori podatak da je SDA na ovim lokalnim izborima na većini izbornih mjesta u Sarajevu dobila manje glasova nego što je otjerano ljekara sa KCUS-a – kazao je Zvizdić.

Naglasio je da lijepe laži i poltronstvo neće pomoći da se stanje popravi i bez suočavanja sa teškom i bolnom istinom o brutalnom porazu neće biti oporavka SDA u KS.

– Jer, stvari su potpuno jasne, ili kadrovsko osvježavanje i vraćanje izgubljenog autoriteta SDA u KS i šire, ili status quo i dalje ponižavanje biračkog tijela i kolaps na izborima 2022. godine. Naravno, ja ću i dalje kao potpredsjednik SDA BiH biti glas časnih i vrijednih članova SDA čiji je trud nažalost, na ovim izborima u KS poništen zbog neprimjerene kampanje, pogrešno odabranih tema i nekompetentnosti najužeg rukovodstva KO SDA Sarajevo. I na kraju jos jedan demanti, odnosno ‘ispravka zlonamjernog navoda’, a koja se tiče moga kolege Novalića. Svima je kristalno jasno da je premijera Novalića i njegovu karijeru jedino i isključivo ugrozila NN ženska osoba koja je telefonski naredila kupovinu respiratora – zaključio je Zvizdić.

Izvor: Avaz.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.