Zvizdić u Berlinu s Merkel i Makronom AFP
Zvizdić osudio povezivanje rješavanja statusa Kosova s Republikom Srpskom

Protiv crtanja novih granica na bazi etničkih principa

Avaz.ba

Čelnici Evropske unije i zapadnog Balkana razgovarali su sinoć u Berlinu o regionalnoj stabilnosti i saradnji s fokusom na odnose na relaciji Beograd – Priština, a susretu je prisustvovao predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Susret su organizirali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron).

Predsjedavajući Zvizdić ponovio je na ovom skupu da se protivi crtanju novih granica na bazi etničkih principa na zapadnom Balkanu, istaknuvši kako teritorijalni integritet, suverenitet i multietničnost društava treba biti jedina osnova na kojoj će se rješavati bilateralni sporovi, naročito pitanje granica, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Pozvao je da se, kao izraz poštivanja evropskog i demokratskog načela nepovredivosti međunarodno priznatih granica, ali i kao dokaz dobrih susjedskih odnosa, konačno zaključe ugovori o granici BiH s Republikom Hrvatskom i Republikom Srbijom, na isti način kako je to uspješno završeno s Crnom Gorom 2015. godine.

Snažno je osudio povezivanje rješavanja statusa Kosova s bosanskohercegovačkim entitetom Republika Srpska, kao i protuustavno ponašanje onih koji crtaju neke nove granice preko teritorija nezavisnih međunarodno priznatih država.

Zatražio je dodjeljivanje kandidatskog statusa za BiH, kao i pomoć u aktivaciji Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO), što bi predstavljalo važne elemente stabilnosti i ekonomskog razvoja bh. društva, kroz kreiranje političke stabilnosti i sigurnog poslovnog okruženja privlačnog stranim investitorima.

Naglasio je da će BiH ostati konstruktivan partner u svim regionalnim procesima te je napomenuo da može biti podržan sporazum Beograda i Prištine koji će biti odraz dogovora i koji neće imati nikakve negativne posljedice na region, pogotovo ne na BiH.

Kako je zaključio, BiH nije izvor niti prijetnja, niti regionu, niti EU za bilo koju formu terorizma te ostaje posvećena konstruktivnim regionalnim procesima, kao što je Berlinski proces, koji unapređuju ukupnu stabilnost, razvoj i proces pomirenja u regionu.

(Autor: Avaz)