Zejnulahu:Nekorektna Zvizdićeva izjava
Zvizdić zna da građane Kosova bh. vlast drži u izolaciji i segregaciji

Nije u pitanju samo jedan predsjednik države, šta je s običnim ljudima ,s roditeljima djece s Kosova koja su poginula braneći ovu zemlju i njega i njegovu porodicu

Autor: Semira DEGIRMENDŽIĆ

Muharem Zejnulahu (Zejnullahu), predsjednik Zajednice Albanaca u BiH i bivši ambasador BiH u Tirani, oštro je reagirao na izjavu Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, o nedolasku predsjednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci) na samit Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Sarajevu. 

Zvizdić je, naime, danas kazao da je njegov kabinet o „tom problemu informisan veoma kasno juče, kada su počeli gosti dolaziti“. 

– Žao mi je zbog toga. Da sam ranije to znao, sasvim sigurno bismo riješili to pitanje. Ne znam do kraja razloge zbog čega predsjednik Tači nije uspio doći – rekao je Zvizdić novinarima na marginama EBRD-ovog samita, dodajući da je Vijeće ministara BiH oslobodilo viza sve učesnike ovog trodnevnog skupa.

Zejnulahu je u razgovoru za „Avaz“ kazao da se problemi koje građani Kosova i država Kosovo imaju sa BiH i njenim vlastima ne trebaju i ne smiju svoditi na nečiji jednodnevni dolazak u Sarajevo.  

 – Apsolutno se ne radi o tome. Gospodin Zvizdić dobro je shvatio poruku predsjednika Kosova Tačija, zašto i koji su razlozi što on nije došao na samit u Sarajevu. Taksativno je naveo da je to zbog stava koji BiH drži prema Kosovu. On je naveo samo rigorozni vizni režim, a ja dodajem da BiH primjenjuje najrigorozniji mogući režim koji jedna zemlja igdje u svijetu može primijeniti prema drugoj, da ne kažem čisto segregacijski koji nas građane, državljane BiH porijeklom s Kosova, neovisno jesu li Bošnjaci ili Albanci ili neki drugi, dovodi u situaciju totalne izolacije – kazao je Zejnulahu.  

On je podsjetio da nije problem samo u tome što BiH nije priznala Kosovo te je istakao da Zvizdić zna za sve probleme. 

– Gospodin Zvizdić dobro zna, a to je i do njega i do Vijeća ministara da BiH ne priznaju nijedan dokument s Kosova, nijedan pečat, bez razlike da li je u pitanju pečat neke kosovske mjesne zajednice, državne ili neke bolničke ustanove. I možete misliti u kakvoj smo mi situaciji ako vam treba bilo koji papir s Kosova. Ništa ne priznaju i Zvizdić to zna. Mi smo prošle godine s okruglog stola povodom obilježavanja 10. godišnjice nezavisnosti Kosova poslali i njemu i svim drugim zvaničnicima u BiH određene poruke, na koje ni on niti bilo ko drugi nije odgovorio. Zato nije korektno izjaviti da nije nešto znao. Evo neka zna, ako je zaboravio. Nisu senilni – kaže Zejnulahu.  

Potcrtao je da se i Srbija prema građanima s Kosova odnosi bolje od naše zemlje te je podsjetio da su svi sazivi Predsjedništva BiH od 2008. godine istakli da se neće sporiti u vezi s pitanjima koja dogovore Beograd i Priština, a da se to ne poštuje. Prema građanima Kosova odnosi se gore nego Srbija.

– Građani Kosova nemaju problem sa Srbijom u slobodnom kretanju i s jedne i s druge strane. Sa BiH imamo. Ne mogu sportisti da dođu. Imali smo problem košarkaške kadetske reprezentacije, kada je ministar vanjskih poslova BiH dopustio da oni dođu tek pod pritiskom evropske i svjetske košarkaške asocijacije. BiH i njena administracija ne priznaju ništa, a Srbija je priznala sve naše dokumente i može se slobodno kretati s Kosova preko Srbije do ostatka svijeta. Svi sazivi Predsjedništva BiH u svojim su zaključcima navodili da je za njih u vezi s Kosovom prihvatljivo sve ono što dogovore Beograd i Priština, a toga se niko ne pridržava. Ja sam to rekao i bivšem članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću i pitao zašto ne primjenjuju odluku koju su donijeli. Zašto ne ukinu vize za građane Kosova i ne priznaju kosovske dokumente. Pa građani Kosova idu u Srbiju s kosovskim vozačkim dozvolama. Ali, ta su pitanja ostala bez odgovora, a nikad ih nije aktuelizirao niko ni u Parlamentu BiH – potcrtava Zejnulahu.

On ističe da je posebno ogorčen što bez viza u BiH ne mogu doći ni roditelji sinova s Kosova koji su poginuli braneći BiH.

– Mi smo u nekoj izolaciji i segregaciji, jer niti nam ko može doći niti možemo rješavati pitanje državljanstva niti neke druge stvari. I mene u ovakvim situacijama uhvati neka huja i nervoza, jer sam pun gelera koji su me pogodili dok sam branio ovu zemlju ovdje. I zamislite, predsjedavajući Vijeća ministara kaže: Da sam znao, riješili bismo to u toku dana. Pa, nije u pitanju jedan dan i jedan predsjednik države. Šta je s običnim ljudima? Šta je s roditeljima djece koja su poginula braneći ovu zemlju? Braneći i njega i njegovu porodicu, a oni danas ne mogu doći na mezar svoje djece. I Zvizdić je na toj poziciji s koje bi trebao nešto mijenjati. U pitanju je samo jedan normalan odnos prema nama državljanima ove zemlje, lojalnim građanima koji su dali veliki doprinos ovoj zemlji, a i dalje ga dajemo – ogorčen je Zejnulahu.

Također, Zejnulahu ističe da podržava stav predsjednika Kosova da ne dođe u Sarajevu, ali ističe da on smatra da se tog stava Tači trebao držati i ranije i ne dolaziti u BiH ni 2016. godine.

Podsjećamo, iz kabineta predsjednika Kosova Hašima Tačija ranije je saopćeno da on neće doći u Sarajevo iz više razloga.

-Nasuprot političkoj volji i našoj državnoj spremnosti da imamo dobrosusjedske odnose sa Bosnom i Hercegovinom i recipročnim priznanjem, nažalost do danas, ova volja ne samo da nije priznata, već je često i zloupotrebljena. Bosna i Hercegovina još uvijek nije priznala Republiku Kosovo i na nesreću građana obje zemlje, ova zemlja još uvijek na snazi drži vizni režim za građane Republike Kosovo- kaže se u saopštenju.

Istaknuto je da je situacija u odnosima dvije zemlje još paradoksalnija kada se ima u vidu da i nasuprot krvavog rata koji se dogodio i nezavisno što još uvijek nije postignut sporazum o normalizaciji, slobodno kretanje bez pasoša i bez viza funkcioniše između Kosova i Srbije, a s druge strane Bosna i Hercegovina nastavlja da diskriminiše građane Kosova viznim režimom.

-Ne možemo da shvatimo kako Bosna i Hercegovina primjenjuje i kako se ponaša potpuno antievropski i grublje od same Srbije. Kosovo ostaje posvećeno dobrosusjedskim odnosima, regionalnoj saradnji i evroatlantskoj budućnosti, ali ne prihvata da podliježe nikome, niti da ga bilo ko diskriminiše- navedeno je u ranijem saopćenju iz kabineta predsjednika Kosova.

(Autor: Avaz)