tom slučaju liječenje zahtjeva visoke troškove,  a uz to ne postoji zakonska regulativa u oblasti medicinski potpomognute oplodnje.

U planovima Zavoda za zdravstveno osiguranje za narednu godinu  svakako je i Program sufinansiranja  troškova vantjelesne  oplodnje. Unazad tri godine Zavod pruža  financijsku pomoć parovima  koji su suočeni sa teškoćama u zasnivanju porodice. Ove godine 20 bračnih parova  podržani su u iznosu od 3.000 KM  dok je nažalost bio veći broj onih koji su odbijeni  zbog ograničavajućih sredstava namjenjenih u ove svrhe.

Almin Handanagić, direktor ZZO USK, kaže da je javni poziv krajem augusta i završen  i da su sufinansirali oko 20 parova  za ovu godinu. – Bilo je prijavljenih 50, ali nismo mogli isfinansirati sve po 3000  KM- dodaje Handanagić.

Preostalih 30 parova, koja  nisu prošli ovogodišnju proceduru dobijanje sredstava, dobiće novu priliku već kroz rebalans budžeta u kojima je  predviđeno   60.000 KM  dodatnih sredstava u pomenute svrhe.U krajnjem slučaju, njihovim zahtjevima će se udovoljiti već na narednom novom  javnom pozivu koji će  uskoro  biti objavljen.

Komisija Zavoda, koju  čine stručnjaci iz oblasti ginekologije i urologije, oprezno razmatra svaki pristigli zahtjev  s tim da se nastoji dati prilika svakom novom paru  koji se prijavi. Uz potrebnu  medicinsku dokumentaciju osnovni kriteriji su  dvije godine provedene u braku te dobna granice žene do 42 godine. Važno je reći  da se parovi ne ograničavaju gdje će uraditi sam medicinski postupak .

Usavršavanjem ljekara  Kantonalnog   medicinskog  centra  u oblasti  asistirane repodukcije otvara se prostor u Kantonalnoj bolnici za stvaranje mogućnosti obavljanja  ovih zahvata  što bi naročito obradovalo parove koji su slabog imovinskog stanja.

//RTVUSK.