Čak i ako imate samo nekoliko dana na raspolaganju, vrijedi doći u BiH i vidjeti ikonu Mostara, Stari Most ili prošetati sarajevskim ulicama s ukusom osmanskog perioda. A ako imate više dana, ima se puno više za otkriti i vidjeti.

Ovim riječima Mark Elliott s Lonely Planeta počinje svoj tekst koji je naslovio „Deset razloga zbog kojih treba posjetiti BiH“.

Kao prvi razlog, Elliott navodi skokove sa Starog mosta u Mostaru – za one najhrabrije.

„Zaboravite bungee-jumping. U Mostaru, ‘pravi frajeri’ skaču sa Starog mosta, padajući 20 metara u ledenu vodu Neretve“, piše on.

Rat i mir u Sarajevu – drugi je razlog zbog kojeg treba doći u našu zemlju. Elliot opisuje grad kao prijateljski, omeđen objektima iz doba Osmanlija i Austrougarske.

Kao treći razlog izdvojio je hercegovačku ‘vinsku cestu’, a četvrta je visočka piramida. Na petom mjestu je bogata i karakteristična kultura kafe:

„Kada god bh. građani žele razgovarati o nečemu, uputit će se prema najbližem mjestu gdje mogu piti kafu“, piše Elliott i napominje kako je u našoj zemlji ‘nemoguće popiti lošu kafu’. Posebno ga je oduševila kafa iz džezve, koja se služi uz fildžan i lokum.

Šesti razlog su blaga osmanske arhitekture: Mostar, Sarajevo, Travnik, Višegrad…a Elliott na sedmom mjestu izdvaja i brzake i vodopad rijeke Une.

Bjelašnica je osmi razlog zbog kojeg treba posjetiti BiH, planinarenje u Nacionalnom parku Sutjeska je deveti, a na posljednjem mjestu razloga su brojne tvrđave, citadele i kasteli.

Tvrđava Ostrožac, koja kao da pripada horor filmu, Kraljevski grad Jajce, Stari grad Ključ, vratnička kapija u Sarajevu, Počitelj (i brojne drugi, manje poznati spomenici) samo su dio onoga što je impresioniralo Marka Elliotta.

Šta još dodati, osim: dragi turisti, samo izvolite!

/radiosarajevo