500.000 KM za Kantonalnu bolnicu u Bihaću, odnosno za projekat izgradnje energetsko-ekonomskog bloka (VIDEO)

U Bihaću je zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona. Između ostalog, sa 105. sjednice Vlada Kantona je u skupštinsku proceduru uputila Prijedlog Zakona o značajnim datumima, događajima i ličnostima na području Unsko-sanskog kantona. Ovim Zakonom utvrđuju se značajni datumi, događaji i ličnosti te se uređuje način njihova obilježavanja, a naročito: lista značajnih datuma,događaja i ličnosti od značaja za Kanton, provođenje aktivnosti obilježavanja, mjesta obilježavanja i način finansiranja.

Ministarstvo za pitanja boraca i RVI te Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dobili su saglasnost premijera Izudina Saračevića i kolega ministara na sporazum kojim reguliraju mehanizam rada ubrzavanja procedura pretvorbe poljoprivrednog u građevinsko zemljište, kako korisnici prava iz oblasti boračko invalidske zaštite ne bi trpili zbog komplikovanosti procedure.

Članovi Vlade USK prihvatili su odluku o utrošku dijela granta za zdravstvo kojim će osigurat 500 000 KM za Kantonalnu bolnicu u Bihaću, odnosno za projekat izgradnje energetsko-ekonomskog bloka. Prema sporazumu sa UNDP i donatorima Vlada USK obavezala se finansirati izgradnju objekta, vrijednog oko milion maraka dok će oko milion i pol maraka biti investirano donatorskih sredstava za novi sistem grijanja bolnice i preseljenje tehničkih službi u novi objekat.

Na prijedlog Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline Vlada USK je usvojila i prijedlog odluke o davanju saglasnosti na odluku o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za raspodjelu namjenskih sredstava iz ekoloških naknada u 2016. godini.