– Deveti maj je jedan od višeznačnih datuma koji podsjećaju na brojna i nadasve planetarno važna dešavanja širom svijeta, a kada je u pitanju BiH i USK, za ovaj dan najavljeno je obilježavanje nekoliko bitnih događaja iz bliže historije i perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-95…

Sanski Most domaćin je ovogodišnje centralne manifestacije obilježavanja 9. maja – Dana Zlatnih ljiljana, u organizaciji Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja Federacije. Tamo se danas nalazi veliki broj delegacija i gostiju iz svih krajeva naše države. 24-ti su ovo po redu tradicionalni susreti dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja – Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka. U zgradi Općine organiziran je prijem. Tokom dana će biti upriličena posjeta i polaganje cvijeća na turbe generala Mehmeda Alagića, svečana akademija u Gradskoj dvorani, zatim šetnja ulicama grada, nakon čega će biti upriličeno polaganje cvijeća na Spomeniku oslobodiocima na Trgu ljiljana, te zajednički ručak i druženje.

Tokom ratnih dešavanja u BiH kroz logore je prošlo 200 hiljada osoba, ubijeno ih je 30 hiljada, 25 hiljada silovano. Deveti maj se obilježava i kao Dan logoraša, tim povodom u bihaćkoj mjesnoj zajednici Ripač, danas se obilježava godišnjica hapšenja, zatvaranja i mučenja Bošnjaka sa ovog područja. U okviru protokola je predviđeno da obiđu bivše logore, pa tako onaj u kasarni Račić i onaj u IMT servisu u Ripču koji i danas svjedoče bolnu istinu o svirepim zločinima nad mještanima Ljutočke doline i Ripča. Zatim će obići spomen obilježje u Ripču, kao i Jamu Bezdana i Jamu Tihotina. Na svim ovim mjestima će biti odana počast i položeno cvijeće.

Deveti maj pored toga obilježava se i kao Dan pobjede nad fašizmom. Tim povodom će Bihaćko Udruženje antifašišta i Sekcija mladih antifašista obilježiti ovaj datum polaganjem cvijeća učenika srednjih i osnovnih škola. Uz Dan pobjede nad fašizmom, 40 godina poslije, ovom obilježavanju je pridodan i Dan Evrope u sjećanje na Deklaraciju kojom je započeo proces evropskih integracija.

(rtvusk.ba)