Pružiti mladom čovjeku priliku da bude dio globalne učionice i stiče znanja na svjetskim univerzitetima, a zatim se vrati na svoj univerzitet i prenese znanja svojim kolegama, posao je od neprocjenjive vrijednosti, a zadovoljstvo da se bave tim poslom imaju uredi za međunarodnu saradnju na univerzitetima.

Ured za međunarodnu saradnju Univerziteta u Bihaću nastavlja serijal o iskustvima studenata na razmjeni sa pričom studentice Ekonomskog fakulteta, Ene Ružnić, koja je ljetni semestar akademske 2015/16. godine provela na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu u sklopu programa stipendiranja Unicredit&Universities Fondacije iz Italije.

Ovo je Enina priča:
Moje ime je Ena Ružnić. U ljetnom semestru, 2015. godine, prijavila sam se na program studentske razmjene preko Unicredit&Universities Fondacije iz Italije i provela 6 mjeseci u Novom Sadu na Ekonomskom fakultetu, takođe odsjek Računovodstva i revizije.

Pored nove sredine i ljudi, upoznala sam se i sa novim i drukčijim načinom predavanja, gdje ustvari profesor samo započne temu, a studenti zajedno vode diskusiju. Od prvog dana imala sam podršku i pomoć kako od svog matičnog fakulteta i Ureda za međunarodnu saradnju, tako i od profesora, studentske službe i studenata u Novom Sadu.

Smatram da je jako važno da su studenti mobilni i otvoreni za razne stipendije i putovanja, budući da su interakcija i slušanje tuđih iskustava i ideja najbolji način za bogaćenje naših, te razbijanje određenih predrasuda prema toj zemlji.

Period koji sam provela u Novom Sadu, bio je ujedno i najljepši dio mog studiranja, jer sam, ne samo stekla nova znanja i prijatelje, već i na neki način stekla više samopuzdanja i vjere u sebe.

Budite hrabri, prijavite se i iskoristite status studenta.

Ured za međunarodnu saradnju Univerziteta u Bihaću već nekoliko godina nastoji da u skromnim uvjetima i sa ograničenim resursima osigura mladim ljudima sa našeg univerziteta priliku da dio svog studija provedu izvan Bosne i Hercegovine na evropskim, turskim, pa čak i američkim univerzitetima. Nastojimo da im na jednom mjestu pružimo priliku da pronađu stipendiju, završe proceduru apliciranja, imaju podršku u toku boravka na drugom univerzitetu, te završe proceduru priznavanja po povratku. I onog momenta kad se naši studenti vrate sa razmjene, kad svojim ocjenama i priznanjima sa svjetskih univerziteta pokažu da su tamo bili ne samo studenti nego ambasadori svoje zemlje i univerziteta, postaje jasno da mi ovdje i sada, u našoj Bosni i Hercegovini, možemo više i možemo bolje.

– Želimo ovom prilikom da se javno zahvalimo našem Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke na ukazanom povjerenju i podršci kroz projekat „Razmjena studenata i nastavnika za realizaciju projekta mobilnosti u okviru međuuniverzitetskih ugovora o saradnji, Erasmus Mundus i Mevlana programa razmjene“, voditelja projekta Ureda za međunarodnu saradnju UNBI. Pomoću odobrenih sredstava bili smo u mogućnosti da pokrijemo putne troškove, kao i troškove osiguranja, troškove studentske vize za naše studente kojima to programom razmjene nije bilo pokriveno. Iskreno se nadamo da njihova podrška neće izostati u budućnosti i da će i dalje podržavati Univerzitet u Bihaću na njegovom sigurnom putu ka Evropskom prostoru visokog obrazovanja, kazali su iz Ureda za međunarodnu saradnju Univerziteta u Bihaću..

S ciljem da javnosti predstavimo pozitivne priče naših studenata koji su učestvovali u programima razmjene na našem Univerzitetu poput Erasmus Munuds SIGMA Agile programa, CEEPUS i UNET programa, te Erasmus+ i Mevlana programa, u narednom periodu objavljivaćemo članke i fotografije koje naši studenti dijele s nama. S obzirom da u ovim aktivnostima Ureda za međunarodnu saradnju učestvuju i naši nastavnici i ostalo osoblje Univerziteta, i njihove priče dio su neprocjenjivog iskustva međunarodne saradnje Univerziteta u Bihaću.