Da obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine protekne u svečarskom ozračju značajan doprinos dale su i aktivistice bihaćkog udruženja žena “Hanume sa Une”. Članice udruženja su organizovale prigodnu svečanost u prostorijama Mjesne zajednice Ribić u Bihaću.

Iako su članice iz Ribića bile domaćinom događaja ovo Udruženje okuplja veliki broj članica i iz mjesnih zajednica: Mali Lug, Ružica, Ripač, Centar, Donje Prekounje, Pokoj, Sokolac, Pritoka, Gornje Prekounje… i svakim danom su brojnije, kazale su. Za uzvanike obilježavanja 1.marta organizovale su historijski sat posvećen Danu nezavisnosti koji je pripremila Anita Ramulić.
Događaju su se pridružili i premijer USK Mustafa Ružnić i skupštinske zastupnice: Ilda Alibegović, Fatka Kulenović i Irma Dedić koji su, sa prisutnima, odali počast braniteljima domovine.

Predsjednica udruženja Enisa Šahinović sa vrijednim kolegicama upriličila je i prezentaciju njihova rada gdje značajno mjesto pripada aktivnostima posvećenom čuvanju tradicije ali i humanitarnom radu te podršci talentovanim ženama, stvaraocima te je premijeru uručen primjerak knjige “Sjećanje” autorice Amre Varcar Kolčaković, jedne od članica Hanuma sa Une.