Državni zastupnik Albin Muslić (SDP), član Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, inače doktor pravnih nauka, uvijek odmjeren i precizan u tumačenjima, za naš portal kratko je komentirao dvije tačke usvojenog dnevnog reda današnje 13.sjednice Skupštine RS i to Zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine i famozni Prijedlog izbornog zakona Republike Srpske.

Sjednica Narodne skupštine RS počela je u 10,40 sati.

-Što se tiče tog famoznog izvještaja o Genocidu u Srebrenici, mislim da o tome uopce ne treba raspravljati jer je utvrdjeno da se u Srebrenici 1995. desio genocid. Na kraju, svako negiranje genocida normirano je i krivicnim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine. Sad je na Tužilastvu BiH da dokumentuje i da se dokaže na sudu-kaže Muslić. Na predloženi fantomski „izborni zakon“ entiteta Muslić je decidan i jasan.

-Što se tice Izbornog zakona, treba znati da svaki propis (zakon) u Bosni i Hercegovini mora udovoljiti ustavnom principu hijerarhije propisa iz clana III 3. b) Ustava Bosne i Hercegovine na način da svi zakoni entiteta moraju biti u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine. Dakle, svaki oblik vanustavnog djelovanja RS je neprihvatljiv. U tom svjetlu treba i tumačiti namjeru da se donese entitetski izborni zakon.

(etto.ba)