Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona danas je organizovao prijem za ambasadora Irana u BiH. Mahmoud Heidari, ambasador I.R. Iran razgovarao je sa premijerom Rošićem i ministrom privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona Samirom Sedićem, a sastanku se pridružio i Samir Veladžić, novi ambasador Bosne i Hercegovine u Iranu.

Njegova ekselencija Heidari ukazao je načinjenicu da je Iran 18-a ekonomija svijeta, a sa aspekta turističkih atrakcija spada u prvih deset zemalja svijeta. Premijeru Unsko-sanskog kantona ambasador Irana predstavio je sajamske manifestacije svjetskog koje se održavaju u Iranu te izrazio želju za povezivanjem privrednika iz BiH, posebno Unsko-sanskog kantona koji ima izvrsne potencijale a odnedavno i novog ambasadora Irana koji dobro poznaje razvojne šanse ovog dijela BiH.

– Bio bih sretan kad bi upravo delegacija Unsko-sanskog kantona, uz posredovanje novog ambasadora BiH u Iranu, bila prva delegacija koja će zvanično posjetiti Iran i uspostaviti odnose sa nekom od iranskih regija, kazao je ambasador Heidari.

Premijer Rošić zahvalio se ambasadoru Irana na otvorenoj prilici za privredno povezivanje te kazao da se nada kako će ova šansa biti realizovana već nakon skorih izbora u Bosni i Hercegovini.

Novoimenovani ambasador BiH u IR Iran Samir Veladžić istaknuo je da će se posebno zalagati da u ovom segmentu povezuje BiH i Iran.