Danas je u Gradskoj upravi Bihaća Šuhret Fazlić, bihaćki gradonačelnik ugostio ambasadora Republike Slovenije NJ.E. Damijana Sedara.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnoj situaciji u Bosni Hercegovini, sa posebnim akcentom na Grad Bihać, te je gradonačelnik Fazlić iskoristio priliku i ambasadora upoznao sa pozitivnim i negativnim aspektima migrantske krize koja je pogodila Grad Bihać u prošlom vremenu.

Ove godine se navršava 30. godišnjica sklapanja diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Slovenije, te je istaknuto da je Slovenija jedan od strateških partnera Bosni i Hercegovini već dugi niz godina, a nakon ulaska Slovenije u Evropsku Uniju i razvojna šansa Bosne i Hercegovine.

Upravo zbog tog zaključci sastanka obuhvatili su sve težnje za poboljšanja saradnje kako bi se napredovalo u poljima poput infrastrukture, poljoprivrede, turizma kao i slovenskog zalaganja za potencijalne investicije na području Grada Bihaća.
„Za mene i Sloveniju Bihać i Krajina su izrazito značajni ukoliko uzmemo u obzir koliko ljudi živi i radi u Sloveniji. Upravo zbog toga trebamo skupa raditi na infrastrukturi kako bi se samo putovanje između ove dvije zemlje olakšalo. Također smo razgovarali i o mnogim malim projektima koje ćemo u budućnosti moći implementirati na području Grada Bihaća“ – kazao je slovenski ambasador.

Gradonačelnik Fazlić iskoristo je priliku da se zahvali ambasadoru na dolasku u Bihać, te naveo da mu je drago što je kao gradonačelnik mogao ukazati na probleme prelaska državne granice, što se posebno odnosi na naše građane koji žive i rade u Republici Sloveniji.

“Ovo je bio jako dobar sastanak jer smo otvorili vrata jednoj kvalitetnoj saradnji sa Republikom Slovenijom a posebno sa njihovim privrednicima kojima i Bihać i Unsko-sanski kanton imaju šta ponuditi” – istakao je gradonačenik Fazlić.