Dedić je ovog vikenda osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u ID judu u kategoriji do 70 kg.

Jučer je sa svojim trenerom Fikretom Bečićem i roditeljima krenula put svoje ponosne Krajine, autobusom, prenosi Hayat.ba.

Put je, nažalost, trajao najmanje 24 sata, a jutros su u ranim jutarnjim satima stigli u rodni grad, Bihać, piše Radiosarajevo.ba.

U Bihać smo stigli u 7 sati sati. Put je bio iscrpljujući. Putovali smo 24 sata, o svome trošku, ali se isplatilo. Naša Azra je opet dokazala da može i da je nabolja – rekla je ponosno Azrina majka Ramzija Dedić.

Kako saznajemo, nikada nisu imali nikakvu finansijsku pomoć, a danas imaju sastanak s gradonačelnikom Grada Bihaća.

Danas u 15 sati imamo zakazan sastanak s gradonačelnikom Bihaća. Azra je istinska zaljubljenica u ovaj sport, što dokazuju i njene medalje, ona se već 12 godina bavi ovim sportom. Grad do sada nije prepoznao njene uspjehe… Vidjet ćemo o čemu će biti riječi na današnjem sastanku – iskrena je Dedić.

Ovaj put smo imali priliku razgovarati i s Azrom koja ne krije oduševljenje.

Presretna sam na medalji koju sam osvojila. Šta reći, osim – cilj je ispunjen, idemo dalje! Nastavljam sa svojim treninzima i borbom za dalje – govori Azra.

Inače, bila je prva osoba s Down sindromom koja je zaposlena u našoj zemlji.

Još uvijek sam zaposlena i radim. Uzela sam godišnji odmor kako bih otišla na ovo takmičenje koje se itekako isplatilo. Donijela sam medalju – sretno će Azra.

Ponos svih: Azra Dedić, prva osoba s Down sindromom zaposlena u BiH

I ovaj put je Azra pokazala kako je dobro organizirana i da uspijeva sve stići. Prije dvije godine ova istinska zaljubljenica u džudo, s dvije pobjede i jednim porazom protiv predstavnice Rusije osvojila je srebrenu medalju i još jednom pokazala da je čeka sjajna džudo karijera, što nam konstantno dokazuje.

Podsjetimo da je i prošle godine u decembru osvojila zlatnu medalju na takmičenju u Italiji.

Rođena je ratne ’94 godine kada su uvjeti za rađanje bili najteži, a pogotovo djece s Down sindromom.

(hayat.ba)